Sajam Düsseldorf 2024: Izveštaj o trendovima u sportu na dasci

0
76
sajam-dusseldorf-2024:-izvestaj-o-trendovima-u-sportu-na-dasci

Na sajmu boot Düsseldorf 2024, izlagači u surferskoj hali, Hali 17, su predstavili najnovije inovacije, neke od kojih daju krila ovom sportskom boravku, omogućavajući početnicima da „poletite“ dok surfujete. Ovde su članovi međunarodne surferske zajednice stajali na sceni i daskama kako bi doneli najnovije trendove u halu. Pored toga, sajam je pružio obimno savetovanje i informacije o surferskim putovanjima do najpopularnijih surferskih mesta na svetu.

Surfovanje sa svim svojim aspektima nastavlja da bude u trendu kao sport čak i sada, više od 40 godina nakon izuma surfovanja na vetru. Muškarci i žene koji se bave ovim sportom nikada ne miruju već stalno traže još više zabave, brzine i drugih užitaka. Glavna motivacija za ovu zavisnost o surfanju je vreme provedeno na vodi. Na kraju krajeva, što više vremena provedete na vodi, to će vam biti zabavnije. Zbog toga radno vreme – vreme potrebno za transport, postavljanje i rastavljanje opreme – treba da bude što kraće. Zauzvrat, potrebni su proizvodi koji će omogućiti entuzijastima za surfovanje na obližnjim jezerima ili sa manje vetra da uživaju i dožive popularni osećaj surfera. Nije čudo što su tipovi surfinga folijom već nekoliko godina sve popularniji.

Sve više surfera doslovno lebdi iznad vode na svojim foil daskama. Male folije ispod daski su dale krila surf tržištu, doslovno. Asortiman koji su izlagali proizvođači i trgovci na sajmu Düsseldorf 2024 će pomoći posetiocima da se snađu na tržištu daski. Svako je mogao dobiti pregled asortimana proizvoda, uključiti se i lično testirati daske, ili gledati zvezde u njihovim nastupima.

Na Olimpijadi 2024, ne jedno već dva nova događaja sa hydrofoilingom će obeležiti premijeru i uneti svež vazduh u olimpijska jedrenja: iQ foil windsurfing i formula kiting. Na ovaj način, trend će takođe „osvojiti“ izazove van Marseja.

Trend 1: Posebni proizvodi afirmišu se na folio tržištu

Düsseldorf 2024

Dok je ’foliranje’ pre nekoliko godina još uvek bilo nepoželjno kod surfera i veliki proboj se činio daleko od sigurnog, sada je postalo nešto što je već zacementirano. Foiling se u kratkom roku razvio iz zabavne rekreativne aktivnosti za frikove u nezavisni sport sa različitim specijalnim disciplinama. Ove godine, očekuje se dalji razvoj daski i folija koji će omogućiti foliranje čak i sa vrlo malo vetra ili bez njega. Ključ ovome je razvoj downwind folija i daski; kako njihov naziv sugeriše, one su pretežno dizajnirane za foliranje sa downwind i talasima, ali zahvaljujući njihovom produženom obliku i efikasnim folijama, već počinju da lete pri niskim brzinama. „Ove daske su duže i uže od konvencionalnih folio dasaka, ali,“ objašnjava Jan Müllers iz izlagačke kuće Haiku Sports na bootu, „imaju dovoljno obima i stoga pružaju više podizanja, plus duge površine klizanja koja donosi veliku brzinu.“

Na boot 2024 nema granica interesantnim folirovanim disciplinama. Apsolutna premijera sajma je pump foiling. U ovoj disciplini, surferi ili uzimaju dvokorak na šetalištu i skaču na dasku kako bi stvorili podizanje pokretima pumpiranja, ili počinju sa stojeće pozicije na dasci, stvarajući potrebno podizanje samo snagom mišića.

„Pump foiling vam omogućava da se bavite vodenim sportovima praktično na lokvi,“ objašnjava Florian Brunner, uvoznik Starboarda za region DACH i Italiju. „To čini surfanje gradskim sportom koji takođe privlači mlade koje biste radije pronašli u skateparkovima. Nadamo se da ćemo na ovaj način privući više novajlija za surfanje uopšte.“ Letenje iznad vode nije privlačio samo brzo rastuću zajednicu, već i posmatrače koji su gledali šou sa obala.

Trend 2: Svestranost pobeđuje Performans!

Düsseldorf 2024

Kao i prošle godine, krila za surf omogućavaju rast tržišta. Sve više, ’krilarenje’ privlači veoma mlade zaljubljenike u vodene sportove, ali Brunner takođe vidi velike koristi u ovom segmentu za drugu ciljnu grupu: „Starijim surferima na dasci i kajt surferima, krilarenje nudi blažu alternativu konvencionalnim sportovima. Ipak, tehnički je zahtevno tako da je i uzbuđujuće za one koji prelaze na novi sport.“

„Što je i dalje važno ovde je da ne izgubimo iz vida početničko tržište; daleko smo od toga da smo privukli sve potencijalne korisnike krila,“ dodaje Jörg Müller, Brand Manager u Gunsails-u. On predviđa dalji rast ovog tržišta. „Kompanije će se specijalizovati i naći niše, a ovi uvidi će takođe koristiti razvoju širih grupa proizvoda.“

Lako upravljanje opremom takođe je ispred visokih performansi kada je reč o „majci“ svih zabavnih sportova: windsurfing. Daskama koje su lakše za vožnju i upravljanje za manevre dobijaju visoke ocene. Ovaj trend nije samo od koristi početnicima i naprednim korisnicima; novi oblici sa poboljšanom raspodelom zapremine osiguravaju veći komfor u performansama talasnih i slalom daski. Uprkos većem dizanju pri manje vetra, očekuje se da ove daske budu jednako dobre za manevrisanje.

Znanje koje proizvođači stiču u razvoju profesionalnih materijala takođe treba iskoristiti za razvoj opreme za početničke, umesto da bude rezervisano za ovaj segment.

Trend 3: Vreme za neke ozbiljne SUP činjenice

Düsseldorf 2024

Stajati na dasci za veslanje već je „preplavio“ nemačka vodena tela od jezera do kanala i plaža. Prema procenama, oko 400.000 dasaka za SUP su prodate po pristupačnim cenama samo u 2022. Nema zabrinutosti za Florijana Brunnera kao prodavca u segmentu visokih cena. On vidi pozitivne aspekte ovog razvoja. „Naposletku, ova prekomerna prodaja dala je mnogima mogućnost da se bave ovim sportom. Ako samo deo ovih 400.000 početnika nastavi da pokazuje interes za SUP, to je blagoslov za proizvođače kvalitetnih dasaka. Jer kada jednom steknete ukus za veslanje kao sport, sledeći korak su tvrde daske.“

Prednost za posetioce je što su dobili kompetentne savete od ovih proizvođača, a zatim kupili odgovarajuće proizvode po relativno povoljnim cenama. U januaru 2024, posetioci su, ponovo imali priliku da stanu na daske kako bi ih testirali ili se takmičili sa profesionalcima pod stručnim vođstvom u Hali 17.

Read More