Android malver u lažnom Google Chrome ažuriranju

0
55
android-malver-u-laznom-google-chrome-azuriranju

BIZIT plus

PCPress.rs Image

Bezbednosni eksperti su otkrili novog bankarskog trojanca i nadenuli mu ime Brokewell. U pitanju je malver koji prati svaki pokret na zaraženim uređajima i tako dolazi do osetljivih podataka.

PCPress.rs Image

Malver na uređaje dospeva preko lažnog Google Chrome ažuriranja, a napadačima omogućava da preuzmu kontrolu nad pogođenim uređajima. Glavne funkcije ovog malvera su krađa podataka i kontrolisanje ranjivih telefona na daljinu, a to mu polazi za rukom jer može da imitira stranice za logovanje u okviru aplikacija koje žrtva koristi i da prati sve što korisnik radi na telefonu – od tekstova koje ukucava do sajtova koje posećuje.

Brokewell prikuplja i hardverske i softverske podatke o uređajima, detalje o pozivima koje žrtva obavlja, kao i o lokacijama na kojima se uređaji nalaze. Može i da snima preko mikrofona u telefonu, da prati ono što se dešava na ekranu i korisnicima omogućava da zadaju komande sa određene udaljenosti.

PCPress.rs Image

Eksperti tvrde da se iza malvera krije developer koji sebe zove Baron Samedit. Već dve godine prodaje alate za krađu informacija, a očekuje se da i dalje razvija Brokewell kako bi ga prodavao na underground forumima.

Korisnicima se preporučuje da budu oprezni i da ne preuzimaju ništa izvan Google Play prodavnice, kao i da vode računa da je Play Protect stalno uključen.

Izvor: Bleeping Computer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.