Apple izgubio bitku za App Store u Velikoj Britaniji

0
70
apple-izgubio-bitku-za-app-store-u-velikoj-britaniji

PCPress.rs ImagePCPress.rs ImageApple naplatio nepravične provizije na kupovine aplikacija i drugog sadržaja više od 1.500 programera sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Šon Enis, profesor konkurentskog prava i ekonomista, predvodi slučaj. Slučaj koji je prošle godine podnet na Trgovačkom sudu za konkurenciju u Londonu. U njemu se navodi da je Apple naplatio developerima nepravedne provizije do 30 odsto. Enisovi advokati tvrde da je američka tehnološka kompanija zloupotrebila dominantan položaj na tržištu distribucije aplikacija na iPhone-ima i drugim Apple uređajima i traže naknadu štete.

Apple se suočava sa sve većim pritiscima regulatora u SAD-u i Evropi. Uglavnom su to pritisci zbog naknada koje naplaćuje trećim stranama koje distribuiraju aplikacije putem App Store-a. Kompanija tvrdi da 85 odsto developera na App Store-u uopšte ne plaća proviziju. U EU, novi zakoni su naterali Apple da omogući korisnicima da preuzimaju aplikacije sa konkurentnih izvora, uključujući i veb sajtove i alternativne prodavnice aplikacija. U međuvremenu, u SAD-u, Apple je napravio promene na svom App Store-u. To je usledilo nakon dugog sudskog spora sa Epic Games, kompanijom koja stoji iza “Fortnite-a“.

Sve veći problemi za Apple

Advokat Apple-a, Daniel Piccinin tvrdio je na saslušanju u januaru da developeri ne mogu imati zahtev u Velikoj Britaniji osim ako direktno plaćeni za transakcije koje su se odvijale putem britanskog App Store-a. Pokušaj Apple-a da odbaci taj deo slučaja odbijen je od strane sudije Endrua Lenona u pisanoj odluci.

Lenon je naveo da Enisovi advokati imaju realnu šansu da dokažu da “Apple-ovo prenaplaćivanje provizije developerima aplikacija sa sedištem u Velikoj Britaniji u vezi sa trgovinom izvršenom na ne-britanskim prodavnicama jeste predstavljalo postupanje sprovedeno u Velikoj Britaniji“.

Prvi slučaj se odnosi na navodno neispravne baterije iPhone-a, a podnesen je u ime oko 24 miliona korisnika iPhone-a. Kompanija osporava oba slučaja, koji se ne očekuju na sudu već pre 2025. godine.

Izvor: Reuters

SBB


Tagovi: , ,