Prva offshore vetroelektrana u Njujorku  

0
62
prva-offshore-vetroelektrana-u-njujorku- 

PCPress.rs Image

Grupe radnika potpisale su prvi ugovor ove vrste o podršci lokalnom zapošljavanju i sindikalnim poslovima sa developerom prve luke za vetar na moru u Njujorku. To je sporazum za pomorski terminal u Južnom Bruklinu, zamišljen kao ključna kopnena zona za neke od prvih američkih komercijalnih vetroelektrana na moru. 

PCPress.rs Image

SAD dobijaju veoma malo električne energije od morskog vetra, iako taj resurs ima potencijal da zadovolji do četvrtine nacionalnih potreba za električnom energijom do 2050. Prvi set offshore vetroelektrana se gradi na istočnoj obali, što je ključno deo napora Bajdenove administracije da prevede zemlju na čistu energiju. 

Kreatori politike kažu da su dobri poslovi još jedan stub te tranzicije. I nadaju se da će ovaj novi sporazum postaviti presedan za to, čak i dok rastuća priobalna industrija vetra pokušava da prevaziđe nedavne zastoje. 

Plan je da se od pomorskog terminala u Južnom Bruklinu pretvori u lučko postrojenje namenjeno vetru na moru, gde se komponente turbina mogu postaviti i sastaviti pre nego što se iznesu na more. Takođe će povezati Njujork sa Empire Wind 1, jednom od prvih velikih vetroelektrana u zemlji koja će biti izgrađena oko 25 milja od obale Long Ajlenda. Terminal će ugostiti podstanicu za Empire Wind 1 i služiti kao kućna baza za radove na održavanju. Očekuje se da će Empire Wind 1 biti u potpunosti operativan do kraja 2027. godine, a izgradnja morskog terminala u Južnom Bruklinu mogla bi da počne već sledeće nedelje. 

Equinor je odbio da podeli ceo tekst sporazuma, ali bi trebalo da dovede do 1.000 sindikalnih građevinskih poslova na morskom terminalu u Južnom Bruklinu i nekoliko stotina dugoročnih poslova na lokaciji kada se izgradnja u luci završi. Uključuje zahtev da se daje prioritet zapošljavanju na lokalnom nivou, posebno veterana i stanovnika javnih stambenih objekata i okolnog naselja Sunset Park u Bruklinu. 

Godinama su se zagovornici u Sunset Parku borili da preurede obalu u centar za poslove čiste energije. Equinor je potpisao sporazum sa Savetom za građevinarstvo i građevinarstvo Njujorka i okoline, organizacijom koja obuhvata 15 sindikata koji predstavljaju 100.000 radnika. Kompanija takođe kaže da sporazum „promoviše angažovanje“ sa preduzećima u vlasništvu manjina, žena i veterana sa invaliditetom. 

Equinor je nedavno pauzirao razvoj još većeg njujorškog projekta pod nazivom Empire Wind 2. Zajedno, očekivalo se da će farme Empire Wind 1 i 2 na kraju proizvesti dovoljno energije za više od milion domova (2 GV). U januaru, Equinor je otkazao ugovor sa državom Njujork za planirani projekat Empire Wind 2 od 1.260 MV, navodeći „promenjene ekonomske okolnosti na nivou cele industrije“. Projekti širom SAD su teško pogođeni inflacijom, visokim kamatnim stopama i prekidima u lancu snabdevanja. Equinor će verovatno pokušati da ponovo pregovara o novom sporazumu po višim stopama kako bi uzeo u obzir sve te faktore. 

Njujork ima najsnažniji cevovod za razvoj vetra na moru u zemlji, sa pet projekata u radu. Projekat koji su razvili Ørsted i Eversource pod nazivom South Fork Wind počeo je da isporučuje električnu energiju na Long Ajlend iz njegove prve operativne turbine u decembru, što ga čini prvom vetroparkom komunalnog nivoa koji se pokreće u saveznim vodama. 

Izvor: TheVerge

SBB


Tagovi:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.