Pesma koju je napisao AI postala viralna

0
64
pesma-koju-je-napisao-ai-postala-viralna

BIZIT plus

PCPress.rs Image

AI generatori muzike su prevalili dalek put od primitivnih verzija iz 2022. godine. Danas AI alati kao što je Suno omogućavaju lako komponovanje muzike i pisanje tekstova – svaki niz reči ume da pretvori u kompoziciju.

PCPress.rs Image

Pre nekoliko dana je jedna AI kompozicija postala viralna, a komponovana je po tekstu iz MIT licence (dozvola za korišćenje softvera sa Tehnološkog univerziteta u Masačusetsu kreirana krajem osamdesetih godina prošlog veka koja se često koristi u open source projektima). Glas koji je napravio AI dakle peva suvoparni tekst iz najobičnijeg dokumenta.

Upravo su ovakvi servisi uznemirili muzičare koji su početkom aprila potpisali otvoreno pismo – preko 200 umetnika je potpisalo dokument u kojem između ostalog piše i da je „AI napad na kreativnost“. U pismu stoji i da im je jasno da odgovorno razvijanje AI alata može da donese napredak, ali da mnogi veštačku inteligenciju koriste za podrivanje kreativnosti i nepoštovanje muzičara i umetnika uopšte. Na meti su se našle kompanije koje postojeću muziku koriste za treniranje AI modela, a bez pristanka i odobrenja autora.

Možemo slobodno da zaključimo da su alati kao što je Suno zabavni, ali su ipak nastali na problematičnim temeljima, jer su se za treniranje koristili materijali za koje nije dobijena dozvola autora. AI muzičari su sve bliže stvarnosti, a pojedini influenseri već pišu da „po ceo dan pevuše AI pesme“. Ali ko još veruje influenserima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.