U prvoj trci Autonomous Racing League, borba je bila stvarna  

0
50
u-prvoj-trci-autonomous-racing-league,-borba-je-bila-stvarna  

BIZIT plus

PCPress.rs Image

Prva trka Abu Dabi Autonomous Racing League (A2RL) održana je 28.  aprila na stazi Yas Marina Abu Dhabi Velike nagrade Formule 1, i zadovoljstvo nam je da izvestiti da je trka započela i završila se.

PCPress.rs Image

Kreći se polako i budi stvar koja se kvari

Ali događaj nije prošao bez muke – daleko od toga. Tokom kvalifikacionih treninga, bežični Dallara Super Formula trkači opremljeni kamerama i softverom činilo se da se muče da završe pun krug.

Tokom treninga, automobili su se nasumično kretali, ili su udarali u zidove ili jednostavno skretali sa staze da bi napravili malu pauzu.

Sva pohvala strpljenju i gracioznosti komentatora, koji nijednom nisu uzdahnuli. Umesto toga, izjavili su stvari poput toga da ovi automobili “guraju granice nauke”.

Kada je došlo vreme za stvarnu trku, vodeći trkač, Polimove, izleteo je u četvrtom krugu od osam. Drugi automobil, Tum, ga je sigurno prestigao, ali ubrzo nakon toga, zvaničnici događaja su podigli žutu zastavu. I pošto su ovo dobri AI vozači koji poštuju pravila, dva automobila iza Polimove su stala, nevoljni da prestignu izleteli žuti automobil. Trkači ne smeju da se pretiču tokom kruga upozorenja, vidite. Otprilike sat vremena nakon početka prvog kruga A2RL, AI trkači su završili svoju trku od osam krugova. Ako morate da znate, Tum je pobedio.

Ovo su rani dani autonomne trke, i sigurno će se stvari poboljšati u budućnosti – svakako, daleko su odmakli od prvog punog kruga Roborace-a 2017. godine. Radujemo se danu kada će biti jednako dobri kao ljudski trkači (ako se to ikada desi). Ali trenutno, vrlo smo još uvek u fazi “čestitaj bebi što je uspešno stavila većinu hrane u usta” kod samovozećih trkača.

Izvor: Theverge

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.