Apple ima velike ambicije u vezi AI

0
52
apple-ima-velike-ambicije-u-vezi-ai

Veći deo zadnjih godinu i po dana, izvršni direktor kompanije Apple, Tim Cook, odgovarao je na pitanja analitičara o planovima u vezi veštačke inteligencije. On je naveo da proizvođač iPhone-a nema priču o veštačkoj inteligenciji koju bi ispričao.

PCPress.rs Image

Kompanija je potrošila 100 milijardi dolara

Nakon što je kompanija objavila kvartalne prihode u četvrtak, Cook je insistirao da će Apple uskoro imati konkretne detalje o svojim planovima u vezi AI o kojima će govoriti.

“Osećamo se veoma optimistično u vezi naše prilike u generativnoj veštačkoj inteligenciji i ulažemo značajna sredstva”, rekao je Cook. On je napomenuo da je kompanija potrošila 100 milijardi dolara u poslednjih pet godina na istraživanje i razvoj.

Veliki tehnološki rivali kompanije su potrošili slične ili čak veće iznose na istraživanje i razvoj tokom istog perioda. Međutim, oni su takođe ulagali velika sredstva u izgradnju data centar-a za hosting usluge veštačke inteligencije.

Microsoft je potrošio 14 milijardi dolara u poslednjem kvartalu na kapitalne investicije. Alphabet je potrošio 12 milijardi dolara. Meta je prošle nedelje navela da očekuju čak 40 milijardi dolara kapitalnih investicija ove godine. Apple razmišlja drugačije. Njegove kapitalne investicije za celu 2023. godinu su bile malo preko 10 milijardi dolara.

Apple, koji većinu svojih prihoda ostvaruje prodajom potrošačkih uređaja, platio je cenu za tu politiku veći deo ove godine. Obzirom da su akcije kompanije pale za 10 odsto dok su investitori brinuli da kompanija zaostaje u trci za veštačkom inteligencijom.

Akcije Apple-a su porasle za 6,4 odsto, oporavljajući deo nedavnih gubitaka

Akcije Mete, Google-a i Microsoft-a koji zarađuju novac prodajom softvera ili usluga oglašavanja – sve su dosegle rekordne visine dok se kompanije bore da dominiraju rastućim pejzažom veštačke inteligencije. Investitori su takođe zadrhtali pred rapidno rastućim cenama za data centre i specijalizovane procesore potrebne za obuku modela veštačke inteligencije.

Apple je naznačio da neće preduzeti isti pristup. Dok se očekuje da će Apple otkriti nove funkcije veštačke inteligencije na svom godišnjem softverskom konferenciji sledećeg meseca i revidirati svoje proizvodne linije sa čipovima spremnim za veštačku inteligenciju, glavni finansijski direktor Luka Maestri je naveo da investitori u Apple-u ne bi trebali očekivati veliku promenu u načinu na koji kompanija rukuje kapitalnim investicijama.

Odgovarajući na pitanje analitičara, Maestri je napomenuo dugogodišnju praksu kompanije deljenja troškova proizvodnje alata sa svojim dobavljačima. To je održalo troškove kompanije Apple niskim i generisalo gotovinu više od decenije. “Slično postupamo i na strani data centara”, rekao je Maestri. “Imamo sopstvene kapacitete data centara. Zatim koristimo kapacitete od trećih strana. To je model koji je dobro funkcionisao za nas u prošlosti. Planiramo da nastavimo istim putem i u budućnosti.”

To bi moglo biti jednako dobro za Apple, jer još uvek nije jasno da li će funkcije veštačke inteligencije poput chatbot-ova koji se direktno pokreću na uređaju podstaći korisnike da kupe nove telefone, tablete ili prenosne računare, koji i dalje ostaju najveći izvor prihoda i profita kompanije Apple.

Ben Bajarin iz Creative Strategies-a je naveo da bi bolji procesori mogli da posluže kao “granica” za neke korisnike kojima su potrebni alati veštačke inteligencije za profesionalnu upotrebu. Međutim, te funkcije neće izazvati bum u prodaji.

“To će biti nešto što će pomoći da se poveća prodaja, ali ne očekujem da će biti super ciklus”, rekao je Bajarin. “Morate biti oprezni i umanjiti očekivanja.”

Izvor: Reuters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.