Intel nema planove za izgradnju fabrike poluprovodnika

0
72
intel-nema-planove-za-izgradnju-fabrike-poluprovodnika

Računari i Galaksija

PCPress.rs Image

Intel trenutno ne planira da uspostavi fabriku poluprovdnika niti bilo koju vrstu proizvodne jedinice u Indiji.

PCPress.rs Image

Generalni direktor Intela rekao je da kompanija nastavlja da se angažuje u indijskom sektoru elektronske proizvodnje jer ta zemlja ima potencijal da stvori uravnotežen lanac snabdevanja koji je svetu potreban. Nakon pandemije, tehnološke kompanije suočile su se ogromnim problemom u lancu snabdevanja. Suštinski centralizovani sistem proizvodnje, koji se zasniva na par zemalja, pokazao se kao opasan i razoran. Dominacija proizvodnje u Kini, značajno je ošamarila tehnološke gigante da se probude iz kapitalističkog sna, dominacije tržištem. Nakon brojnih problema u lancima snabdevanja, brojne kompanije, poput Tesle i Apple, okrenule su se Indiji kao zemlji koja može da izbalansira klackalicu.

Prve korake ka Indiji, stručnjaci su označili kao potencijalno rizične, zbog izostanka infrastrukture i stručnog kadra, potpuno zaboravljajući u prećutkivanju, činjenicu da ni Kina u neposrednoj prošlosti, nije imala stručni kadar niti potrebnu infrastrukturu. Teslino preseljenje i Apple ulaganja, za kratak vremenski period pokazali su značajne pomake.

Danas Indiju sve veći broj kompanija vidi kao potencijalni prostor balansa. Ipak, se čini da tehnološke kompanije ponovo čine istu grešku. Preseljenje u Indiju samo menja ime centralizovanog pogona. Kina ili Indija, pitanje je sad?

Dok je komunistička partija Kine, najveći neprijatelj razvijenog zapada, usrdno pružala podršku tehnološkom razvoju, Indija ima drugačije karte. Indija može da postane više nego ozbiljna pretnja lancu proizvodnje i da ga u budućnosti sasvim uruši po principu: zmija pojela svoj rep.

Intel je kompanija koja možda nagađa da se ovakav scenario može odigrati veoma brzo. Za sada Intel neće graditi fabrike u Indiji, ali smatra da je takav korak moguć u budućnosti.

Izvor: telecom.economictimes.indiatimes.com

SBB


Tagovi:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.