Kako instalirati 7-zip

0
58
kako-instalirati-7-zip

Postoji mnogo programa koje možete koristiti za kompresiju i dekompresiju fajlova na računaru, ali 7-zip se opšte smatra najboljim… kada jednom počnete da ga koristite.

PCPress.rs Image

7-zip je program za arhiviranje fajlova otvorenog koda

Slanje fajlova preko interneta obično je brza i jednostavna aktivnost – samo priložite dokumente u e-mail i pritisnite “pošalji”. Međutim, zadaci postaju teži kada morate preneti velike fajlove ili ogromnu količinu podataka (ili oboje). Možete ili poslati više e-mailova, ili možete kompresovati fajlove kako ne bi zauzimali previše prostora. Ako izaberete drugu opciju, koji program treba koristiti za smanjenje digitalnog otiska fajla? Mnogi korisnici se slažu da je 7-zip pravi izbor.

7-zip je program za arhiviranje fajlova otvorenog koda, koji je originalno dizajnirao Igor Pavlov. Za razliku od svojih glavnih konkurenata, WinZip-a i WinRar-a, 7-zip je potpuno besplatan za korišćenje. Još važnije, prema testovima Feihn Laba UC Davisa i Tom’s Hardware-a, 7-zip je brži i može još više smanjiti veličinu fajlova od svojih rivala. Takođe, 7-zip je kompatibilan sa svim vrstama kompresovanih fajlova. Iako 7-zip koristi svoj sopstveni format, .7z, može otvoriti i .zip i .rar fajlove.

Kada instalirate 7-zip na računar, neće vam trebati drugi programi za arhiviranje. Čak i ako već imate program za kompresiju podataka, trebalo bi da instalirate 7-zip jer je besplatan i verovatno brži.

Skorašnje testiranje od strane softverske kompanije za video montažu Movavi pokazalo je da 7-zip može smanjiti veličinu mp4 video fajlova za 41%, dok je WinZip postigao stopu kompresije od samo 28%. Doduše, neki programi su bili brži od 7-zipa u ovim testovima, ali nisu bili efikasniji, jer je 7-zip možda zahtevao malo više vremena, ali je podatke pakovao još čvršće od drugih arhivera. Fajlovi u .zip formatu bili su češći, ali .7z fajlovi su uvek bolje štedeli prostor.

Pošto je 7-zip open source aplikacija treće strane, možda se pitate da li je program bezbedan, pošto open source programi mogu biti slobodno modifikovani od strane gotovo bilo koga. Mnogi korisnici računara, kao i ugledne kompanije poput Lenovo-a, potvrđuju da je program pouzdan i redovno pregledan od strane stručnjaka za bezbednost. Međutim, ovo važi samo za kopije koje preuzmete sa zvaničnog 7-zip sajta, jer menadžeri održavaju strogu kontrolu nad onim što je tamo objavljeno. Ako preuzmete kopiju sa nekog drugog sajta, izlažete se riziku da nehotice instalirate malver.

Pošto je 7-zip prvobitno pušten za Windows, ta verzija programa je dobila najviše podrške i verovatno je najlakša za upotrebu i preuzimanje.

Instaliranje 7-zip-a na Windows računar nije mnogo drugačije od instaliranja bilo kog drugog programa na PC:

1. Odredite da li vaš računar koristi 64-bitni ili 32-bitni sistem, zatim kliknite na dugme Start.

2. Kliknite na System.

3. Pomerite se nadole i kliknite na About.

4. Potražite tip sistema, što bi trebalo da bude navedeno pod Specifikacijama uređaja. Ova sekcija će vam reći da li je vaš OS 64 ili 32-bitni.

5. Posetite https://www.7-zip.org/.

6. Kliknite na Download pored 7-zip programa koji je kompatibilan sa vašim OS-om (možda ćete morati da se pomerite nadole da biste pronašli odgovarajući).

7. Nakon što daunloudujete setup wizard, pronađite ga u svom folderu Downloads i dvaput kliknite na njega.

8. Mogao bi se pojaviti prozor upozorenja koji vas obaveštava da program može napraviti promene na vašem računaru. Ako se to dogodi, kliknite na Da.

9. Trebalo bi da se otvori prozor za instalaciju. Ako vam se ne sviđa folder koji preporučuje wizard, odaberite drugi odredišni folder ili napravite svoj. Zatim kliknite na dugme Install.

10. Nakon što se 7-zip završi instalirati, kliknite na Close.

Kao i kod većine programa, preporučuje se da ponovo pokrenete računar pre upotrebe 7-zip-a. Ako je instalacija uspešna, trebalo bi da vidite novu opciju 7-zip u padajućem meniju kada desnom tipkom miša kliknete na fajl – ili nakon što kliknete na “Show more options” u novom meniju ako koristite Windows 11. Klikom na ovu opciju otvara se još jedan padajući meni koji vam omogućava da izvršite radnje poput “open archive,” “extract files” i “test archive”. Ako jedna verzija 7-zip-a ne radi, deinstalirajte program i preuzmite drugu verziju, po mogućstvu namenjenu za 32-bitne sisteme.

U martu 2021. godine, programeri 7-zip-a su objavili zvaničnu podršku za Linux računare. Iako su programeri 7-zip-a obezbedili verziju kompatibilnu sa Linuxom koju možete pristupiti sa stranice za preuzimanje, većina zaljubljenika u Linux preporučuje korišćenje OS Terminala za preuzimanje i instaliranje programa u jednom koraku. Međutim, komande potrebne za ovaj zadatak razlikuju se u zavisnosti od vaše specifične verzije Linuxa.

Kako instalirati 7-zip na Mac-u

Dostupan, ali možda ne idealan za Mac

Iako je 7-zip tehnički dostupan za Mac, i možete ga pronaći na istoj stranici za preuzimanje kao i verziju za Linux, većina vlasnika Mac-a zapravo preporučuje druge programe za arhiviranje fajlova poput Keka. Razlozi variraju od toga što 7-zip postoji samo kao komandna linija za Mac, do toga što 7-zip loše radi na Mac-u uopšte. 

Jednostavan proces instalacije 7-zip-a odražava njegovu jednostavnost korišćenja. Nažalost, iako vlasnici Mac-a ne mogu koristiti program, korisnici PC-ja i Linux-a će teško naći program za arhiviranje fajlova koji efikasnije smanjuje podatke, bilo da je reč o trećoj strani ili ne.

Izvor: Xda-developers

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.