Besplatna iPhone aplikacija prati supermasivnu crnu rupu

0
70
besplatna-iphone-aplikacija-prati-supermasivnu-crnu-rupu

Računari i Galaksija

PCPress.rs Image

Pre nekoliko dana je predstavljena nova iPhone aplikacija Galactic Compass. Potpuno je besplatna, a služi kao neka vrsta „galaktičkog instrumenta za orijentaciju“ – u svakom trenutku pokazuje ka centru Mlečnog puta.

PCPress.rs Image

Supermasivna crna rupa Sagittarius A je tačka na koju se fokusira. Dovoljno je da se iPhone postavi na ravnu površinu i pokrene aplikacija kako bi se strelica pojavila na ekranu. Istina je da ova informacija nije naročito korisna u realnom životu (budući da ne živimo u Star Trek univerzumu), pa služi kao neka vrsta podsetnika koliko smo mali u kosmosu (a s nama i naši problemi).

Aplikaciju je napravio dizajner Matt Webb, a kaže da se ideja rodila još pre desetak godina iz ljubavi prema astrologiji. U to vreme je koristio aplikacije proširene realnosti za prepoznavanje zvezda, što mu je pomagalo da odredi gde je centar galaksije. Ta veština mu je 2021. godine poslužila kao temelj za aplikaciju koja radi kao kompas, ali ne pokazuje ka severu, već ka položaju Sagittarius A u središtu Mlečnog puta.

Problem je bio u tome što Webb nikada pre nije napravio aplikaciju. Tu na scenu stupa ChatGPT koji je viziju pretvorio u stvarnost. Uz pomoć AI asistenta napredovao je korak po korak, a iz toga je vremenom nastao jednostavan interfejs. Kodiranje uz pomoć ChatGPT alata ima određena ograničenja, pa je Webb morao mnoge stvari da rešava sam.

Ovo nije jedina aplikacija koju je napravio uz ChatGPT asistenciju – pokrenuo je i Kickstarter kampanju za Poem/1. U pitanju je “poetski sat” u okviru kojeg AI prikazuje jednu pesmu na svaki minut. Poezija je jednako dobra za razumevanje mesta koje neko zauzima u svetu, a kad zakaže tu je Galactic Compass.

Izvor: Ars Technica

SBB


Tagovi: , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.