Indija u trci sa Kinom i Vijetnamom za dominaciju na tržištu pametnih telefona

0
99
indija-u-trci-sa-kinom-i-vijetnamom-za-dominaciju-na-trzistu-pametnih-telefona

Indija rizikuje da izgubi trku sa Kinom i Vijetnamom dok pokušava da postane glavni centar izvoza pametnih telefona. Indija mora “brzo da deluje” kako bi privukla globalne kompanije sa nižim tarifama, rekao je zamenik ministra za IT.

PCPress.rs Image

Drugo najveće tržište mobilnih telefona na svetu

Proizvodnja pametnih telefona ključni je deo ambicija premijera Narendre Modija. Premijer želi da podstakne ekonomiju i stvori radna mesta privlačenjem kompanija poput Apple-a, Foxconn-a i Samsung-a u Indiju, drugo najveće tržište mobilne industrije na svetu. U Indiji je proizvodnja prošle godine porasla za 16 odsto na 44 milijarde dolara.

Uspeh, prema tvrdnji Modijeve vlade, uglavnom je rezultat finansijskih podsticaja datih kompanijama da proizvode više. Međutim, zakonodavci i lobisti za Apple i druge kompanije tvrde da su visoke tarife Indije prepreka kompanijama koje žele da smanje rizik u svojim lancima snabdevanja izvan Kine. Zemlje poput Vijetnama, Tajlanda i Meksika pretekle su Indiju u izvozu telefona nudeći niže tarife na komponente.

Pismo od 3. januara i poverljiva prezentacija koju je sastavio indijski zamenik ministra za IT, Rajiv Čandrasek, pokazuju koliko je njegovo ministarstvo zabrinuto zbog gubitka konkurentnosti zbog nekonkurentnih tarifa.

“Indija ima visoke proizvodne troškove zbog najviših tarifa među ključnim proizvodnim destinacijama”, napisao je Čandrasekar u dokumentima.

“Geopolitička preorijentacija prisiljava lanac snabdevanja da se izmesti iz Kine. Moramo sada da delujemo ili će se sve preseliti u Vijetnam, Meksiko i Tajland.”

Niže tarife na komponente ključne su za ambicije Indije da privuče proizvođače pametnih telefona

“Pametni telefoni proizvedeni u Indiji” koriste mnoge delove proizvedene lokalno. Međutim, kompanije uvoze mnoge visokokvalitetne delove iz Kine i drugih zemalja zbog ograničenja lanca snabdevanja. Ovi delovi su tada podložni visokim tarifama koje je vlada postavila da bi zaštitila lokalne proizvođače, što povećava ukupne troškove.

Američki ambasador Erik Garseti nedavno je rekao da strana ulaganja u Indiju ne teku brzinom kojom bi trebalo, već idu u zemlje poput Vijetnama, zbog tarifa. “Ako oporezujete ulazne proizvode ne štitite tržište. Ono što radite je da ograničavate tržište”, rekao je Garseti.

Čandrasekar je u svojim dokumentima istakao kako su niže takse u Kini i Vijetnamu pomogle u povećanju njihovih izvoza. Izvoz je činio samo 25 odsto proizvodnje pametnih telefona u Indiji prošle godine, u poređenju sa 63 odsto od 270 milijardi dolara proizvodnje Kine i 95 odsto od 40 milijardi dolara Vijetnama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.