EU otvara novu istragu protiv Mete

0
51
eu-otvara-novu-istragu-protiv-mete

Regulatori su zabrinuti zbog “zavaravajućeg oglašavanja” i plana kompanije da ugasi alat CrowdTangle.

PCPress.rs Image

EU treba da održi parlamentarne izbore u junu

Evropska unija se priprema da pokrene novu istragu protiv Mete zbog njenog postupanja sa sadržajem vezanim za izbore. Detalji istrage mogli bi biti objavljeni “kasnije ove nedelje”. Evropski zvaničnici su navodno zabrinuti zbog “zavaravajućeg oglašavanja i političkog sadržaja“.

Prema izveštajima, EU je takođe izrazila zabrinutost zbog “napora Rusije da podriva predstojeće evropske izbore” i drugih kampanja stranog mešanja. EU treba da održi parlamentarne izbore u junu. Ako se utvrdi da je kompanija prekršila Digitalni zakon o uslugama Evrope, mogla bi biti kažnjena visokim novčanim kaznama.

Zvaničnici EU-a su takođe “posebno zabrinuti” zbog plana Meta kompanije da ugasi alat CrowdTangle u avgustu. Alat je godinama široko korišćen od strane istraživača kako bi proučavali kako se sadržaj širi na Facebooku i Instagramu. Istraživači i grupa za proveru činjenica potpisali su otvoreno pismo kompaniji prošlog meseca navodeći da gašenje alata pred desetinama globalnih izbora bilo “direktna pretnja” naporima za integritet izbora širom sveta.

“Imamo dobro uspostavljen proces za identifikaciju i ublažavanje rizika na našim platformama”, rekao je portparol Mete. “Radujemo se nastavku naše saradnje sa Evropskom komisijom i pružanju dodatnih detalja o ovom radu.”

U međuvremenu, EU takođe istražuje Meta kompaniju zbog njenog plana pretplate bez oglasa dostupne evropskim korisnicima. Ta istraga, koja bi mogla trajati do godinu dana, istražiće da li je društvena medijska kompanija prekršila Digitalni zakon o tržištima Evrope, ne nudeći korisnicima “pravu alternativu” za odustajanje od prikupljanja podataka.

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.