Excel funkcije za uslovnu agregaciju podataka

0
57
excel-funkcije-za-uslovnu-agregaciju-podataka

Agregacija podataka, bilo da vršimo njihovo sabiranje, prebrojavanje ili računanje proseka, kao najčešće računske operacije, nije ništa novo. Funkcije SUM, COUNT i AVERAGE su poznate svima i svakodnevno ih koriste prosečni Excel korisnici. Međutim, kako izvršiti agregaciju u zavisnosti od ostvarenja zadatog uslova, odnosno ispunjenja kriterijuma?

U ovu svrhu koristimo skup funkcija koje se, u odnosu na nabrojane, razlikuju po tome što se završavaju terminom „IF“. Njihova sintaksa:

SUMIF (;;)

AVERAGEIF (;;)

COUNTIF (,)

Najčešće korišćena, od navedenih funkcija, je SUMIF. Kako se ona koristi? Ova funkcija ima tri argumenta: opseg koji se pretražuje, kriterijum sa kojim se poredi i opseg za sumiranje. Ukoliko se u prvom opsegu pronađe vrednost koja odgovara zadatom kriterijumu, vrednost iz opsega za sumiranje se dodaje ukupnoj sumi. Na primer, ako želimo da saznamo ukupne prodate količine nekog proizvoda u Beogradu napisaćemo formulu:

=SUMIF(B3:B22;”Beograd”;C3:C22)

PCPress.rs Image

Prosek prodatih količina u Beogradu računa se pomoću formule:

=AVERAGEIF(B3:B22;”Beograd”;C3:C22)

Broj transakcija, gde su prodate količine nekog proizvoda u Beogradu, izračunavamo na sledeći način:

=COUNTIF(B3:B22;”Beograd”)

Kada zadajemo kriterijum pretrage možemo koristiti tradicionalne operatore poređenja, kada proveravamo kolone koje sadrže brojeve, a za kolone koje sadrže tekst moguće je koristiti „džoker znakove“. U pitanju su, dobro poznati, simboli * (menja više znakova) i ? (menja tačno jedan znak). Pa ako želimo da izračunamo ukupnu prodaju u svim gradovima čiji naziv počinje rečima „Beo“, npr. „Beograd“, „Beočin“ itd. napisaćemo sledeću formulu:

=SUMIF(B3:B22;”Beo*”;C3:C22)

PCPress.rs Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.