Prodaja EV dostiže 17 miliona u 2024 

0
56
prodaja-ev-dostize-17-miliona-u-2024 

PCPress.rs Image

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je svoj najnoviji Global EV Outlook, predviđajući prekretnicu u industriji električnih vozila (EV) sa projektovanom globalnom prodajom do 17 miliona vozila do kraja 2024. Uprkos izazovima na nekim tržištima, izveštaj naglašava transformativna promena u automobilskom pejzažu, vođena rastućom potražnjom i politikama podrške. 

PCPress.rs Image

 Prema izgledima, u prvom kvartalu 2024. godine prodaja električnih vozila je porasla za 25% u poređenju sa istim periodom prošle godine. Ova putanja rasta, iako konzistentna, sada funkcioniše iz veće baze, pri čemu je broj električnih automobila prodatih na globalnom nivou samo u prvom kvartalu ekvivalentan celoj 2020. 

 Kina ostaje ključni igrač na tržištu električnih vozila, sa projektovanom prodajom na oko 10 miliona u 2024. godini, što čini skoro polovinu ukupne prodaje automobila u zemlji. Sjedinjene Države i Evropa takođe pokazuju obećavajuće stope usvajanja, pri čemu se očekuje da će otprilike jedan od devet automobila u SAD-u i jedan od četiri automobila u Evropi biti električni. 

 Zamah iza električnih automobila dodatno je naglašen rekordnim porastom globalne prodaje električnih vozila od 35% u 2023. godini, dostižući skoro 14 miliona jedinica. Dok su tradicionalna tržišta poput Kine, Evrope i SAD bila glavna, tržišta u razvoju kao što su Vijetnam i Tajland takođe su doživela značajan rast, sa električnim automobilima koji su činili 15% odnosno 10% ukupne prodaje automobila. 

 Pokretanje ove promene su značajna ulaganja u lanac snabdevanja električnim vozilima, stalna podrška politikama i opadajuće cene električnih vozila i baterija. Projekcije IEA-e pokazuju da će prema sadašnjoj politici svaki drugi automobil koji se prodaje na globalnom nivou biti električni do 2035. Međutim, ako zemlje ispune svoja obećanja o energetici i klimi, dva od tri prodana automobila mogla bi biti električna do iste godine. 

Izvor: autotech.news

SBB


Tagovi: , , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.