Da li se OpenAI otvara prema kvantnoj tehnologiji?

0
47
da-li-se-openai-otvara-prema-kvantnoj-tehnologiji?

Računari i Galaksija

PCPress.rs Image

OpenAI istražuje mogućnost integracije kvantne tehnologije u svoje AI poduhvate, a znaci tog interesovanja su sve prisutniji.

PCPress.rs Image

Stručnjaci se pitaju da li OpenAI istražuje upotrebu kvantne tehnologije kako bi napajao svoje AI carstvo

Nedavno angažovanje Bena Bartleta, bivšeg arhitekte kvantnih sistema u PsiQuantumu, izazvalo je spekulacije da OpenAI možda razmatra kvantnu budućnost. Bartlet ima doktorat iz primenjene fizike sa Stanford Univerziteta i fokusira se na dizajniranje skalabilnih i otpornih fotonskih kvantnih računara. Njegovi radovi istražuju integraciju kvantnih operacija na atomske kuibite sa fotonskim kuibitima, što bi moglo pojednostaviti integraciju kvantnih emitera u fotonske kola.

Interesovanje za fotonsko kvantno računanje takođe ima veze sa investicijama u PsiQuantum, čiji je jedan od investitora M12, venture ogranak Microsofta, glavnog investitora OpenAI-ja. Ovo interesovanje za talente u oblasti fotonskog kvantnog računanja može se videti i kao priznanje da klasično računanje možda neće moći da nosi sa rastućim računarskim zahtevima AI usluga, poput ChatGPT-a.

Potreba za kvantnim računanjem postaje sve izraženija, posebno jer AI modeli postaju sve složeniji, zahtevajući ogromne računarske resurse za obuku. Kvantno računanje može ponuditi rešenje za ovaj problem, obećavajući ubrzanja za određene vrste računskih operacija, poput mašinskog učenja i optimizacije problema. Osim toga, kvantni računari mogu efikasnije upravljati velikim količinama podataka koristeći manje ekonomske i ekološke resurse.

Moguće je da OpenAI razmatra integraciju kvantne tehnologije kako bi poboljšao efikasnost svojih AI modela. Osim toga, postavlja se pitanje da li kvantno računanje može dovesti do razvoja veštačke opšte inteligencije (AGI). AGI bi trebalo da može da razume, uči i primenjuje znanje na širokom spektru zadataka, što bi moglo biti moguće uz pomoć kvantne tehnologije.

Iako OpenAI tek istražuje mogućnosti kvantnog računanja, njegova predanost ostanku na čelu tehnoloških inovacija može ga navesti da vodi u razvoju kvantno unapređenih AI sistema. Ova istraživanja mogu značiti korak napred ka budućnosti AI-a koja može promeniti način na koji razmišljamo o računarstvu i veštačkoj inteligenciji.

Izvor: https://thequantuminsider

SBB


Tagovi: ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.