Meta se zatvara u Turskoj

0
56
meta-se-zatvara-u-turskoj

Od 29. aprila Meta neće biti dostupna u Turskoj.

PCPress.rs Image

Meta planira da se „privremeno“ zatvori u Turskoj od 29. aprila kao odgovor na privremenu zabranu koju je prošlog meseca nametnuo turski organ za zaštitu konkurencije zbog načina na koji Meta deli podatke između Threads i Instagrama.

Tursko telo za zaštitu konkurencije ukazala je da istraga pokazala da Meta zloupotrebljava svoju dominantnu tržišnu poziciju kombinujući podatke korisnika koji kreiraju Threads profile sa podacima Instagram naloga, bez pružanja izbora korisnicima.

Turska je tokom 2022. godine kaznila Metu zbog kombinovanja podataka sa Facebooka, Instagrama i WhatsAppa sa 18,6 miliona dolara. U januaru ove godine, regulaciono telo je istaklo da će kazniti Metu sa dodatnih 160.000 dolara kazne svakog dana zbog nepoštovanja prethodne naredbe.

Meta je tokom prošlog leta pokrenula Threads kao zamenu za Twitter. Od tada ova mreža je prikupila 130 miliona korisnika. Meta je ovu prednost ponovo iskoristila. U prvo vreme korisnici nisu mogli da obrišu Threads nalog ukoliko ne obrišu i Instagram. Mada je to ispravljeno nakon nekoliko mesci.

Tursko regulatorno telo jasno je ukazalo na nepravilnosti u radu Mete. Očekuje se i sudski proces. A odgovor Mete je u ovom slučaju povlačenje kao vid pretnje, koja je do sada dobro prolazila u drugim državama.

Izvor: techcrunch.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.