Amazon plaća 1.9 miliona dolara nagodbe zbog kršenja ljudskih prava

0
58
amazon-placa-1.9-miliona-dolara-nagodbe-zbog-krsenja-ljudskih-prava

Računari i Galaksija

PCPress.rs Image

Amazon će isplatiti 1,9 miliona dolara za više od 700 radnika migranata za namirenje tužbi za kršenje ljudskih prava nakon izrabljivačkih ugovora o radu.Pogođeni radnici radili su u dva skladišta kompanije u Saudijskoj Arabiji.

PCPress.rs Image

Amazon je priznao krivicu

Amazon je priznao problem u postu na blogu, rekavši da je angažovao stručnjaka treće strane za radna prava da istraži uslove u skladištu. Organizacija je otkrila brojna kršenja standarda Amazonovog lanca snabdevanja, uključujući smeštaj ispod standarda, neregularnosti ugovora i plata i kašnjenja u rešavanju pritužbi radnika.

Ovo je usledilo nakon izveštaja iz oktobra prošle godine koji detaljno opisuje različita iskustva o navodnim kršenjima ljudskih prava od strane onih koji su angažovani da rade u Amazonovim objektima u regionu, i napominje da su mnogi od pogođenih radnika velika verovatnoća da će biti žrtve trgovine ljudima. U izveštaju se takođe navodi da je Amazon bio svestan visokog rizika od zloupotrebe na radu kada je radio u Saudijskoj Arabiji, ali i dalje nije preduzeo dovoljne mere da spreči takve zloupotrebe.

Amazon je naveo da je „otklonio najozbiljnije brige“ u vezi sa dva saudijska skladišta, uključujući nadogradnju stambenih objekata. Vredi napomenuti da iako se taj broj od 1,9 miliona dolara čini visokim, on se svodi na oko 2.700 dolara po zaposlenom. Amazon je 2023. zaradio 576 milijardi dolara, što iznosi više od 1,5 milijardi dolara svakog dana.

Amazon nema sjajne rezultate kada je u pitanju rad. Redovno se optužuje za kršenje zakona o radu, posebno u brojnim skladištima proizvoda. Kompanija je takođe žestoko protiv sindikata, jer mnoge od ovih pritužbi uključuju pokušaje da se radnici spreče da se udruže u sindikat. Amazon se suočava sa višestrukim tekućim federalnim istraživanjima svojih bezbednosnih praksi, a kažnjen je od strane saveznih bezbednosnih regulatora zbog izlaganja radnika u skladištu nepotrebnim rizicima.

Izvor: Engadget

SBB


Tagovi:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.