Lamzu Atlantis Pro Keyboard recenzija

0
72
lamzu-atlantis-pro-keyboard-recenzija

Poslednjih godina, visokokvalitetne mehaničke tastature manjih specijalizovanih brendova uspele su da se probiju u mainstream segment ponude periferija. Za njih su zainteresovani pre svega zahtevniji gejmeri ali i programeri, dakle korisnici koji na dnevnoj bazi provode najviše vremena koristeći ovaj hardver i kojima nešto viša cena nije prepreka već opravdana investicija.

Pored trenutno najpopularnijih manjih brendova kao što su Wooting, Keychron i Meletrix, u igru je uleteo i LAMZU – brend koji nas je obradovao sjajnom serijom vrhunskih gaming miševa. Pred nama je njihov „prvenac“ – Lamzu Atlantis Pro Keyboard – 67% mehanička tastatura koja sa sobom donosi još jednu malu inovaciju – magnetne svičeve.

Kao i kod njihovih miševa – i ovde je unboxing iskustvo na vrhunskom nivou. Prelepo dizajnirana kutija pored same tastature donosi vrećicu za nošenje iste, alat za vađenje keycapova, 2 rezervna sviča, dodatne opcione keycapove, kvalitetan upleteni USB Type-C kabl i malecni papirni user manual.

Ono što je svakako prvi utisak jeste težina tastature – iako je dimenzija svega 318x109x36mm, teži celih 1250 grama. Razlog za to je masivno kućište urađeno iz jednog bloka CNC-sečenog aluminijuma sa veoma lepo stilizovanim ivicama i kvalitetnom završnom obradom u beloj nijansi. Sa donje strane kućište je ukrašeno stainless steel graviranom pločom koja deluje kao lep detalj, a po uglovima baze kućišta raspoređene su 4 gumene “šapice” koje drže celu tastaturu čvrsto u mestu na vašem stolu.

Druga stvar koja upada u oči jesu nestandardni silikonski keycapovi umesto standardnih ABS double-shot keycapova koji su uobičajeni za ovakve tastature. To rezultuje time da su isti “mlečno” prozirni te imaju vrlo lep efekat razlivanja pozadinskog RGB osvetljenja koje je naravno neizbežan detalj na ovakvim uređajima danas. Takođe, silikonski keycap čiji je unutrašnji sloj od ABS plastike pri kucanju proizvodi zvuk koji je nešto mekši od zvuka klasičnih ABS keycapova. Međutim zvuk, ali i sam osećaj pod prstima u najvećoj meri zavisi od samih svičeva, i tu se Atlantis Pro Keyboard dodatno izdvaja od konkurencije. Naravno, keycapovi imaju standardni “mount”, te ih možete zameniti za neki drugi set klasičnih keycapova a ako i tu ciljate na high-end komponente, preporuka autora ove recenzije je svakako nemački brend GMK i njihova bogata ponuda double-shot vrhunskih keycapova.

Srce sistema ove tastature čini 68 (pre-lubed hot-swap) linearnih magnetnih svičeva sa otporom od 40g do 60g (initial force / end force). Ono što magnetni svičevi nude a što klasični mehanički svičevi nemaju jeste proizvoljno podešavanje distance aktivacije tastera u rasponu od 0.2mm do 3.8mm, dakle možemo reći da ovi svičevi imaju svoj izmenjivi “sensitivity” baš kao i gaming miševi, što će određenim korisnicima verovatno biti zanimljiva i korisna opcija. Aluminijumska ploča koja deli svičeve od PCB-a, to jest štampane ploče, daje strukturalnu stabilnost i čvrstoću tasterima, a ispod nje je i dodatni silikonska folija koja “umekšava” osećaj pri kucanju kao i zvuk koji tom prilikom nastaje. Sama štampana ploča ima vodootporni sloj a ispod nje nalazi se i sloj akustične pene koji dodatno umekšava zvuke koji bi u protivnom generisali eho u aluminijumskom kućištu u kojem je sve ovo smešteno. Veći tasteri (space, shift, enter) imaju i dodatne (pre-lubed) stabilizatore koji sprečavaju efekat “klackalice” pri pritisku, što je danas standard kod svih kvalitetnijih tastatura.

Polling Rate, to jest brzina odziva signala tastature i računara putem USB veze je 1000Hz, a kastomizacija svih parametara i funkcionalnosti ovog uređaja vrši se lako putem podržanog softvera. U istom možete redefinisati Macro kombinacije tastera, podešavati key UP/DOWN sensitivity, birati jedan od mnogih šablona RGB osvetljenja i slično. Naravno, kontrola RBG pozadinskog osvetljenja moguća je i kombinacijama hot-key tastera na samoj tastaturi.

Mala ali stabilna i teška Atlantis Pro tastatura čiji responzivni i meki tasteri pružaju sjajan ugođaj tokom dugih gejming sesija je faktor na koji retko ko može da ostane imun. Njena manja dimenzija je idealna za sve vas kojima na radnoj površini dominira veliki mousepad jer se kao takva neće “isprečiti” širokim pokretima vaše ruke koja upravlja mišem. S druge strane, ukoliko ste programer možda će vam zafaliti gornji red F1-F12 tastera koji se ovde aktiviraju kombinacijom FN + numeričkih tastera.

Lamzu Atlantis Pro se ovim svojim modelom svakako nije obrukao i po svom kvalitetu uspešno stoji iznad gomile sličnih kineskih pokušaja da pariraju malim high-end keyboard brendovima. Trenutna cena ovog proizvoda iako nešto niža od konkurencije i dalje je “paprena” za domaći standard, ali uz neki praznični (ili drugi) popust ovo bi mogla da bude opcija vredna vašeg razmatranja. Dodatne informacije i detalje o ovoj tastaturi potražite na adresi lamzu.com.

PS. Ukoliko ste entuzijasta i ljubitelj high-end mehaničkih tastatura ili jednostavno želite da zaronite u taj magični svet i saznate nešto više na tu temu, 29. juna 2024. godine od 12.00h na beogradskoj Adi u kafeu Green Mill Family imaćete priliku da prisustvujete jedinom domaćem okupljanju ovog tipa u organizaciji YugoMK ekipe. U pitanju je keyboard meetup koji će po treći put okupiti vlasnike i modere high-end tastatura iz Srbije i regiona koji će tradicionalno izložiti brojne vrhunske modele ovih periferija, tako da – dobrodošli!

Autor: Stevan Starović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Read More