TikTok poziva korisnike da nazovu Kongres zbog nadolazeće zabrane

0
104
tiktok-poziva-korisnike-da-nazovu-kongres-zbog-nadolazece-zabraneKako raste podrška za zakon u Kongresu koji bi efektivno zabranio TikTok u SAD-u, ova platforma za deljenje video sadržaja pokušava da okupi podršku među ključnom grupom: svojim korisnicima.

TikTok je poslao korisnicima u SAD-u push obaveštenje u sredu, upozoravajući ih da “Kongres planira potpunu zabranu TikToka” koja bi “uklonila 170 miliona Amerikanaca njihovog ustavnog prava na slobodno izražavanje.” Stranica kaže da bi zabrana “oštetila milione poslova, uništila egzistencije brojnih kreatora širom zemlje i uskratila umetnicima publiku.” Upozorenje uključuje način da korisnici pronađu svog predstavnika i pozovu njegovu kancelariju.

Obaveštenje dolazi neposredno nakon što je Bela kuća izrazila podršku bipartizanskom zakonu usmerenom ka TikToku, koji je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance. Zakon – nazvan Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija koje kontrolišu strani protivnici – odgovor je na percepirane nacionalne bezbednosne rizike TikToka, posebno u vezi sa načinom na koji kompanija prikuplja podatke korisnika. Zakon bi zahtevao da TikTok prekine vezu sa ByteDance-om ili rizikuje uklanjanje sa prodavnica aplikacija u SAD-u.

Ovo nije prvi takav zakon; neki članovi Kongresa pokušavaju da zabrane aplikaciju već godinama. Neke gradske i državne vlade zabranile su instaliranje TikToka na uređajima javne uprave, a prošle godine Montana je postala prva država koja je zapravo zabranila aplikaciju – mada je ta zabrana blokirana od strane sudije i trenutno se nalazi pred sudovima. Ako bude usvojen, novi zakon – koji Američki udruženi za građanske slobode tvrdi da bi kršio Prvi amandman – verovatno će se suočiti sa pravnim izazovima.

TikTok se prethodno obraćao svojim korisnicima kako se politički pritisak povećavao. 2023. godine, dok je podrška za drugi zakon rasla, izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew se pojavio u videu objavljenom na zvaničnom TikTok profilu da upozori korisnike i zamoli ih da se praktično izjasne u komentarima. TikTok nije odmah odgovorio na zahtev za komentar o push obaveštenju i kakve druge napore planira u odgovoru na najnoviji zakon.

Read More