Zamena lakih oklopnih vozila marinaca

0
127
zamena-lakih-oklopnih-vozila marinaca

Američki marinski korpus odabrao je dve kompanije da dizajniraju prototip vozila sa automatskim topovima od 30 mm (ARV-30). U okviru novog dvogodišnjeg budžeta, General Dynamic Land Systems i Tektron Systems će razviti konkurentski prototip ARV-30, mobilno izviđačko vozilo koje će zameniti lako oklopno vozilo marinaca (LAV). 

PCPress.rs Image

LAV-ovi kojima trenutno upravljaju marinci prvi put su ušli u službu 1983. godine kako bi podržali misije vazduh-zemlja i imaju životni vek za koji se predviđa da će isteći do sredine 2030-ih, prema pregledu programa Kongresne istraživačke službe objavljenom prošle godine. Tokom 2023. godine, marinci su počeli da procenjuju tri prototipa kompanija Tektron, General Dynamics i BAE Sistems, fokusirajući se na sposobnost vozila osim navigacije po terenu koji predstavlja misiju, pored njegovih C4 i UAS sposobnosti. 

 U razvoju ARV-30, marinci traže zamenu za LAV koja je umrežena, smrtonosna, pružajući senzore i opcije smrtonosnosti za „suprotstavljanje pretnjama koje se tradicionalno rešavaju sa težim oklopnim sistemima“. Vozilo će biti opremljeno automatskim topom srednjeg kalibra 30 mm, protivoklopnim kapacitetima, modernim sistemima komandovanja i upravljanja i punim spektrom naprednih senzora. ARV-30 će takođe biti manji i lakši od amfibijskog borbenog vozila (ACV) koje je isporučio BAE. 

 Prema ažuriranju ARV programa koji je objavio General Dynamics u januaru, marinci su 2023. godine uputili testove svog postojećeg ARV prototipa vozila koji su uključivali „Komandu, kontrolu, komunikacije i kompjuterske/neposadne vazdušne sisteme (C4/UAS); pokretljivosti na kopnu i u vodi; i eksplozivna i kinetička ispitivanja, kao i procene sajber i elektromagnetnih smetnji (EMI).“ Neka od “pomno praćenih” testiranja uključivala su mobilnost u okeanu i prelaz zone za surfovanje priobalnih plaža, napominje kompanija. 

 Prototip vozila General Dynamics koji su marinci testirali prošle godine sadrži kompanijsku „elektronsku arhitekturu sledeće generacije“, koja omogućava veštačku inteligenciju (AI) i kontrolu robotskih sistema. 

 Ažuriranje njihovog odgovarajućeg ARV prototipa vozila koje je nedavno objavio Tektron Sistems navodi da je kompanija u januaru primila amandman da nadogradi komandu, kontrolu, komunikacije i računare (C4) i automobilske sisteme ARV-a, povećanjem zrelosti zahteva i poboljšanjem celokupnog vozila performanse sistema kroz poboljšanu pouzdanost. „ARV-30 ima za cilj da kombinuje kupolu i sistem naoružanja koji se nalazi na ACV-30“, rekao je Steve Myers, programski menadžer marinaca, laka oklopna vozila, u saopštenju za štampu. „Obezbeđivanje zajedništva je ključno, posebno za marince ‘ kapacitet za održavanje sistema naoružanja sa ograničenom flotom. Prototip ARV-30 omogućava Vladi da testira i potvrdi zahteve pre ulaska u fazu razvoja inženjeringa i proizvodnje (EMD).“ 

Izvor: mobilityengineeringtech.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.