YouTube: Obavezna oznaka za sadržaje koji nastanu uz pomoć AI alata

0
58
youtube:-obavezna-oznaka-za-sadrzaje-koji-nastanu-uz-pomoc-ai-alata

Računari i Galaksija

PCPress.rs Image

Vreme kada su sitne izmene na fotografijama bile najveći problem je daleko iza nas, budući da AI alati pomažu u kreiranju sve realističnijih sadržaja. YouTube traži da se takvi videi ubuduće jasno obeležavaju.

PCPress.rs Image

Takozvani „jutjuberi“ su u obavezi da poštuju novo pravilo, što znači da moraju jasno da naglase ako su u kreiranju videa koristili AI. U videima s ovom oznakom će se pojavljivati obaveštenje da se radi o „izmenjenom sadržaju“. Radi se dakle o potezu koji liči na onaj koji je Google napravio u novembru 2023. godine, a najveća briga su sadržaji koji su u vezi s predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Novo YouTube pravilo je podložno interpretaciji – od kreatora se traži da označe sadržaje u kojima su izmenili neku stvarnu osobu ili događaj, ali ne i one koji su očigledno nerealistični, animirani ili uključuju specijalne efekte. To znači da neko može da prećuti da je koristio AI alatku ako u videu nema pravih osoba (čitaj političara).

Glavna briga je dakle fabrikovanje lažnih vesti uz pomoć AI alata, što ima smisla – korisnici interneta i dalje veruju u teorije zavere, a svaki dokaz koji potvrđuje da su njihovi strahovi opravdani, pa makar i lažni, je dobrodošao.

Izvor: Ars Technica

SBB


Tagovi: , , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.