Streamer CXN100 je potpuno mehanički redizajn od prvog CXN V2

0
79
streamer-cxn100-je-potpuno-mehanicki-redizajn-od-prvog-cxn-v2

Cambridge Audio je otkrio svoj najnoviji i veoma očekivani muzički streamer srednjeg ranga. Novi model Cambridge Audio CXN100 zamenjuje afirmisani model CXN. Može se reći da naslednik ima veoma velike cipele koje treba popuniti, kako bismo postavili postignuća ovog mrežnog plejera u perspektivu.

Čini se da je CXN100 spreman da nastavi nasleđe. Možda ne izgleda mnogo drugačije od svog prethodnika – ako to nije nužno loše. Cambridge tvrdi da je novi mrežni plejer potpuno mehaničko redizajniran i pravi generacijski korak napred u kvalitetu zvuka, funkcionalnosti i vrednosti za novac.

Važan deo bilo kog muzičkog streamera – i digitalnog hi-fi proizvoda, u tom slučaju – je njegov DAC čip, a CXN100 koristi ESS ES9028Q2M SABRE32, koji Cambridge Audio kaže da zvuči (i meri) znatno bolje od Wolfson WM8740-serije silikona koji se nalazio u starijem CXN V2. Čipov filtering DAC-a je navodno tako dobar da Cambridge nije osećao potrebu da implementira post-DAC filter i komplikuje signalnu putanju više nego što je potrebno. Promene u komponentama, poput kondenzatora i op-ampova, u post-DAC analognom fazi dovele su do povećanja signal-šum odnosa i smanjenja distorzije.

Cambridge audio CXN100

Nije nimalo iznenađujuće što CXN100 koristi najnoviju (četvrtu) generaciju StreamMagic modula Cambridge-a. Ugrađeno je gotovo sve što ljubitelj muzike sa strimovanjem može poželeti – Chromecast, AirPlay 2, Bluetooth, UPnP (do 32-bit/768kHz), Spotify Connect, Tidal Connect i ugrađen pristup Qobuzu i Deezeru. CXN100 je sprem za Roon i podržava MQA audio i, putem MPEG-DASH-a, visokokvalitetni internet radio. U međuvremenu, fizičke veze obuhvataju USB i USB Type B (32-bit/768kHz, DSD512), koaksijalne (24-bit/192kHz) i optičke (24-bit/96kHz) ulaze kao i optičke, koaksijalne, RCA i balansirane XLR izlaze.

Jedino mrlja na inače čistom pejzažu je što podrška za Bluetooth ide samo do ‘običnih’ SBC i AAC kodeka, dok kvalitetniji kodeci poput aptX i LDAC ne dolaze u obzir.

Kada je reč o menijima, oni – i prikazi reprodukcije – trebalo bi da budu lakši za čitanje na ekranu u boji sa prednje strane zahvaljujući povećanju od 4.3 inča na 4.8 inča. Generalno, spic-and-span fizički izgled CXN V2 je ostavljen kao takav za CXN100.

Cambridge audio CXN100

Fizički daljinski upravljač je sada opcioni dodatak, iako bi kompanija verovatno tvrdila da će kontrola takvog proizvoda biti uglavnom putem telefona ili tableta pomoću odlične StreamMagic aplikacije. Svako ko uparuje CXN100 sa CX Serijal pojačala kao što su CXA61 ili CXA81, i/ili CXC CD transportom, dobiće isti daljinski upravljač u bilo kojim od tih kutija u svakom slučaju.

Read More