Upotrebljen minijaturni stimulator mozga

0
70
upotrebljen-minijaturni-stimulator-mozga

PCPress.rs Image

Inženjeri Univerziteta Rajs razvili su najmanji implantabilni stimulator mozga koji je demonstriran na ljudskom pacijentu.

PCPress.rs Image

Zahvaljujući pionirskoj tehnologiji magnetoelektričnog prenosa energije, uređaj veličine zrna graška razvijen je u Rice laboratoriji i može se bežično napajati preko eksternog predajnika. Uređaj bi mogao da bude revolucionarni tretman protiv depresije koja je otporna na lekove i druge psihijatrijske ili neurološke poremećaje pružanjem terapijske alternative koja nudi veću autonomiju i pristupačnost pacijentu od trenutnih terapija zasnovanih na neurostimualciji.

Uređaj može da aktivira motorni korteks što utiče na primer na pomeranje ruku pacijenta. U budućnosti može se postaviti iznad različitih delova mozga tako da ima bolji efekat na razna stanja i poremećaje.

Tehnologija se oslanja na materijal koji pretvara magnetna polja u električne impulse. Ovaj proces konverzije je veoma efikasan na malim razmerama i ima dobru toleranciju neusklađenosti, što znači da ne zahteva složeno ili malo manevrisanje da bi se aktiviralo i kontrolisalo. Uređaj ima širinu od 9 milimetara i može da isporuči 14,5 volti stimulacije.

Istraživači su privremeno testirali uređaj na ljudskom pacijentu kako bi stimulisali motorlni korteks i generisali pokret ruku. Tokom primene uređaja pacijent je pomerao ruke i uspešno se borio sa ograničenjima koja su uslovljena njegovom primarnom bolešću. Očekuje se da ovaj uređaj može u velikoj meri da bude od koristi za epilepsiju i srodne bolesti.

Još uvek je u fazi istraživanja i ispitivanja ali se uskoro očekuje se njegova šira primena.

Izvor: medicalcpress.com

SBB


Tagovi: , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.