Nova tehnika omogućava pametnim telefonima da detektuju otkazivanje srca

0
59
nova-tehnika-omogucava-pametnim-telefonima-da-detektuju-otkazivanje-srca

Nova dijagnostička tehnika koju koristi pametni telefon mogla bi omogućiti ljudima da uoče karakteristične znakove prestanka rada srca brže nego što to tradicionalne metode omogućavaju. Razvijena od strane organizacija u Finskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, tehnika koristi senzore pokreta ugrađene u današnje pametne telefone kako bi detektovala vibracije u grudnom košu. Ove vibracije često se pojavljuju kao rezultat osnovnih srčanih problema koji dovode do otkazivanja srca.

To je stanje, a ne bolest sama po sebi. Izazvano ili pogoršano brojnim akutnim dijagnozama – poput koronarne bolesti srca, poremećaja srčanih zalizaka, visokog krvnog pritiska itd. – prestabak rada srca označava nesposobnost srca da pumpa dovoljno krvi. Čak i ako srce delimično funkcioniše, možda neće biti u mogućnosti da postigne nivo efikasnosti koji je potreban ostatku tela, što može dovesti do oštećenja bubrega, jetre, stvaranja krvnih ugrušaka ili smrti tokom vremena.

Bolesti koje uzrokuju ovu situaciju često dovode do neuobičajenih srčanih vibracija, koje se mogu koristiti u dijagnostičke svrhe. Te vibracije odstupaju od tipičnih kretanja srca kada srce ne može redovno da kontrahuje ili opušta, kada se zalistak ne otvara ili zatvara kako treba, ili ako je jedna od komora srca proširena. I dok medicinski profesionalci mogu koristiti instrumente za seismokardiografiju da bi zabeležili ove vibracije, ti instrumenti nisu lako dostupni; nakon što dobiju uput od svog primarnog zdravstvenog dobavljača, pacijenti koji su zabrinuti za zdravlje svog srca često moraju čekati nedeljama na termin sa kardiologom.

Uskoro bi ljudi mogli koristiti svoje telefone da primete srčane ’crvene zastave’. Istraživači sa Univerziteta u Turku su poslednjih 10 godina radili na iskorišćavanju senzora pokreta pametnog telefona – obično korišćenih za fitnes podatke, navigacionu pomoć i igranje igara – za mobilnu seismokardiografiju. Sada, u članku za časopis Američkog koledža kardiologije: Zatajenje srca, pišu da telefon može uspešno da detektuje srčane vibracije.

CardioSignal

Da bi koristili njihovu tehniku, pacijent jednostavno leži na leđima, a zatim stavlja telefon okrenut prema gore na svoj grudni koš. Dok se srčane vibracije prenose kroz zid grudnog koša pacijenta, akcelerometar i žiroskop telefona registruju svaki pokret, omogućavajući vibracije da se vizualizuju na grafikonu. Proces traje samo jedan minut.

Više od 1.000 pacijenata testiralo je tehnologiju u eksperimentima na Univerzitetskim bolnicama u Turku i Helsinkiju u Finskoj i Univerzitetskoj bolnici Stanford. Od njih hiljadu, kod 217 pacijenata već je bila dijagnostikovana srčana insuficijencija. Istraživači su utvrdili da je njihova metoda detekcije vibracija povezanih sa srčanom insuficijencijom uspela sa tačnošću od 89% – uspešnost od otprilike 9 od svakih 10 pacijenata.

Univerzitet u Turku je sarađivao sa CardioSignalom, finskim startapom, kako bi usavršio tehnologiju. CardioSignal trenutno nudi detekciju atrijalne fibrilacije putem aplikacije za pametne telefone CardioSignal. U zavisnosti od budućih ispitivanja, aplikacija bi mogla uključiti i opštu detekciju zatajenja srca Univerziteta u Turku.

Read More