Blast from the past: The Sword of Damocles

0
71
blast-from-the-past:-the-sword-of-damocles

Virtuelna realnost je dosta uznapredovala proteklih godina, ali još uvek nije ušla u masovnu primenu. Danas na raspolaganju imamo VR headsete kao što su Sony PlayStation VR, Meta Quest, Valve Index i mnoge druge, a počele su da se pojavljuju i VR exclusive igre poput Half-Life: Alyx.

S obzirom da su uređaji za VR i dalje slabo pristupačni zbog njihove visoke cene, nama ostaje samo da vidimo kada je zapravo počelo istraživanje ove tehnologije, posebno u kontekstu video igara.

Verovali ili ne, počeci VR tehnologije sežu još u davnu 1968. godinu, sa mašinom The Sword of Damocles, na kojoj je bilo moguće ‘’igrati’’ neimenovanu, ranu preteču VR igara. Igra je bila takoreći izuzetno primitivna i prosta, ali dosta uzbudljiva za to vreme. Ona je omogućila igračima da istražuju wire-frame sobe u 3D formatu. Nažalost, pošto je igra izgubljena, nije poznato više detalja o tome šta je dodatno nudila.

S obzirom da se radi o samim počecima, tehnologija je bila dosta nova i neistražena, a ova prva iteracija VR uređaja je bila ogromnih proporcija, o čemu govori sam detalj da je uređaj morao biti prikačen na ogromnu mehaničku konstrukciju koja je držala “kacigu”.

Iako primitivan, The Sword of Damocles je i te kako bio značajan za razvoj VR tehnologije. Upravo je ovaj uređaj bio preteča prvog pravog VR headseta, NASA Virtual Reality Headset iz 1985. godine, koji je konstruisala upravo NASA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Read More