Bil Gejts objašnjava ‘najsigurniju’ dob za davanje mobilnog telefona detetu

0
58
bil-gejts-objasnjava-‘najsigurniju’-dob-za-davanje-mobilnog-telefona-detetu

U nedavnom intervjuu za Miror, tehnološki mogul je rekao da njegova deca nisu imala dozvolu da imaju svoj mobilni telefon sve do 14. godine. Često postavljamo vreme posle kog nema vremena pred ekranom, i u njihovom slučaju to im pomaže da legnu da spavaju u razumno vreme, rekao je. Gejts je dodao da deci nije dozvoljeno da imaju mobilne telefone za stolom, ali im je dozvoljeno da ih koriste za domaći zadatak ili učenje.

Dečica Gejtsa, sada 20, 17 i 14 godina, svi su stariji od minimalne dozvoljene starosne granice za posedovanje telefona, ali im je i dalje zabranjeno da imaju bilo kakve Apple proizvode u kući – zahvaljujući dugogodišnjoj rivalstvu između Gejtsa i osnivača Apple-a, Stiva Džobsa.

Iako izbor roditeljstva može delovati strogo, Gejtsi možda nešto znaju sa odlaganjem posedovanja pametnog telefona u detinjstvu. Prema izveštaju iz 2016. Deca i Tehnologija: Evolucija današnjih digitalnih domorodaca, prosečna starost kada dete dobija prvi pametni telefon sada je 10,3 godina.

Mislim da će ta starost postati još niža, jer roditelji postaju umorni od davanja svojih pametnih telefona deci, rekla je Stesi DeBrof, glavna izvršna direktorka Influence Central-a, za Njujork Tajms.

Džejms P. Stajer, glavni izvršni direktor Common Sense Media, neprofitne organizacije koja pregleda sadržaj i proizvode za porodice, dodatno je rekao Tajmsu da ima jedno strogo pravilo za svoju decu kada je u pitanju mobilni telefon: Dobiće ga kada krenu u srednju školu i samo ako dokažu da imaju umerenost. Nijedno dete nije isto, i nema magičnog broja, rekao je. Starost deteta nije toliko važna koliko njegova sopstvena odgovornost ili nivo zrelosti.

Bill Gates explains the ‘safest’ age to give a child a cell phone

PBS roditelji su takođe predstavili listu pitanja na koja bi roditelji trebalo da odgovore pre nego što svom detetu daju prvi telefon. Pogledajte celu listu ispod:

  • Koliko su nezavisna vaša deca?
  • Vašoj deci je potrebno da budu u kontaktu iz bezbednosnih ili socijalnih razloga?
  • Koliko su odgovorna?
  • Mogu li da razumeju koncept ograničenja u minutima razgovora i aplikacijama koje preuzimaju?
  • Mogu li da se povere da ne šalju poruke za vreme časova, da ne uznemiravaju druge razgovorima i da odgovorno koriste funkcije teksta, slike i video zapisa (i da ne ponize ili uznemiravaju druge)?
  • Da li zaista treba da imaju pametni telefon koji je istovremeno i njihov uređaj za slušanje muzike, prenosni uređaj za gledanje filmova i igranje igara, i portal za internet?
  • Da li im je potrebno nešto preko čega njihovi prijatelji mogu pratiti njihovu lokaciju – i možda neki stranci – kako neke nove aplikacije dozvoljavaju?
  • Da li želite da dodate sve troškove novih data planova? (Pokušajte da zadržite prisebnost kada vam saopšte da im je novi pametni telefon upao u wc…)

Read More