Porsche i Frauscher se otiskuju na talase sa potpuno električnom jahtom 850 Fantom Air

0
59
porsche-i-frauscher-se-otiskuju-na-talase-sa-potpuno-elektricnom-jahtom-850-fantom-air

Frauscher x Porsche 850 Fantom Air je najnoviji brodograditelj koji je stavio svoje ime na snažan gliser. Partnerstvo kompanije sa Frauscherom ima i drugi motiv. Porsche se okrenuo austrijskom brodogradilištu kako bi demonstrirao pogon koji će ležati u osnovi budućeg, potpuno električnog Porsche Macana sledeće generacije.

850 Fantom Air je električna sportska jahta, ručno pravljena u Frauscherovom postrojenju u Ohlsdorfu. Nakon dugog razvojnog procesa, jahta je nedavno testirana na vodama jezera Garda u Italiji, a svoj prvi javni nastup je imala na Sajmu nautike 2024. u Diseldorfu pre nego što bude puštena u prodaju.

Frauscher x Porsche 850 Fantom Air

Na osnovu dnevnog glisera Frauscher 858 Fantom Air, Porsche verzija je dugačka 8,67 metara i ima mesta za do devet putnika, sa platformom za plivanje i dve ležaljke na krmi i par klupa napred. Sedista u kokpitu nosiće Porsche štit, a volan je klasični Porsche dizajn, izrađen od materijala koji će izdržati so i prskanje – sedišta su takođe presvučena veštačkom kožom iz istog razloga.

Porsche je otišao korak dalje i ovaj ‘eFantom Air’ inkorporira tehnologiju pogonskog sistema direktno izvedenu iz unutrašnjosti novog Macana. To uključuje delove Porscheovog Premium Platform Electric sistema, od 400 kW motora i elektronike do 100 kWh baterije.

Frauscher x Porsche 850 Fantom Air

Još jedna paralela sa drumskim Porscheima je mogućnost odabira prethodno programiranih ‘režima vožnje’, u ovom slučaju postavki Docking, Range, Sport i Sport Plus. Prvi drži brzinu niskom za vožnju u lukama i drugim područjima s ograničenjem brzine, dok je maksimalna udaljenost koju možete postići u režimu Range oko 45km, pod uslovom da se držite optimalne krstareće brzine od 41km/h (22 čvora). U Sport Plus režimu, jahta će postići impresivnih 85 km/h (46 čvorova), iako će to brzo isprazniti bateriju.

Električna verzija Fantom Air je bolja od verzije s unutrašnjim sagorevanjem po svim karakteristikama vožnje, kao što su maksimalna brzina, ubrzanje i upravljivost. Najnovija jahta se takođe može brzo puniti korišćenjem istog sistema koji se nalazi u Porscheovim električnim modelima, uz predloženo vreme od pola sata za punjenje baterije od 10 do 80 procenata.

Studio FA Porsche takođe je dizajnirao kokpit, stvarajući sjajnu crnu instrument tablu okruženu bezramnim zatamnjenim akrilik staklom. Pet pokazivača na vrhu table oponaša klasični Porscheov raspored instrumentacione table, a start dugme se nalazi na levoj strani volana, baš kao i kod drumskih Porschea. Studio je takođe oblikovao dva prednja sedišta, izvlačeći direktnu inspiraciju iz dizajna sportskih automobila.

Oprema takođe uključuje preklopive krovove za zatamnjivanje putničkih prostora, informativni ekran od 12 inča sa sondom za merenje dubine i sistemom za navigaciju, visokokvalitetni Bluetooth audio sistem i LED ambijentalno i podvodno osvetljenje. Porsche je stavio na raspolaganje svoju obimnu paletu boja kako bi kupci mogli da upare baš svoj automobil(a). U prvim serijama proizvedeno je samo 25 brodova.

Read More