DIGITALNI NOMADI MOGU ŽIVETI I RADITI U SAMOODRŽIVOM MOBILNOM DOMU

0
84
digitalni-nomadi-mogu-ziveti-i-raditi-u-samoodrzivom-mobilnom-domu

Jedna od prednosti ljudi koji mogu raditi na daljinu (digitalni marketing, pisci, virtuelni asistenti, itd) je da mogu raditi doslovno odakle god žele. Dokle god postoji internet i izvor napajanja za njihove uređaje kada im se isprazne baterije, ovi digitalni nomadi imaju slobodu da postave radnu stanicu gde god se nalaze i da žive u mobilnim kućama. Vidimo mnogo proizvoda i koncepta koji ciljaju ovaj segment.

Mobilni katalizator, nadimkom MO.CA, razvijen je od magistarskih studenata sa IAAC. Ne samo da je savršen prostor za one koji žele da rade dok se nalaze bilo gde sa pogledom, već je i eksperiment u održivom i samoodrživom staništu sa digitalnim dodirima. To je u osnovi prostor minimalističkog dizajna dužine 5,4 metra, širine 2,4 metra i visine 3,6 metara koji vam pruža osnovne potrebe za život. Njegov enterijer je napravljen od drvenih laminiranih šipki koje su proizvedene u samoj IAAC školi, ali naravno održivo obrane.

Mobile Catalyst (MO.CA)

Prednji deo ove mobilne kuće ima osnovne sadržaje koji bi vam bili potrebni za život u njoj, poput kuhinje, toaleta i tuša, kao i električnog i vodovodnog sistema. U sredini i zadnjem delu je prostor koji može biti pretvoren u kancelariju, mesto za sastanke, biblioteku, prostoriju za rekreaciju, ili čak prostor za manje događaje. Ako vam je potrebna privatnost ili pregrade, kao i zaštita od različitih vremenskih uslova, tu su staklena vrata i vodootporni pamučni materijal koji klizi ili se preklapa. Tu su i dva kreveta na „mezanin“ spratu, do kojih možete doći pomoću merdevina.

Mobile Catalyst (MO.CA)

Pošto je MO.CA dizajniran da bude održiv, na krovu ima tri fleksibilne monokristalne solarne ploče i LED trake kao unutrašnje obloge. Kuća može samostalno raditi oko 24 sata pre nego što joj je potrebno ponovno punjenje. Voda je takođe samoodrživa jer sistem skladišti, filtrira i vraća vodu iz tuša u ponovno upotrebljivu vodu. Ceo mobilni dom je izgrađen sa digitalnim nomadima na umu, kako bi mogli živeti, raditi i igrati se gde god žele, dokle god prikolica može da se pomera i uklapa u tu oblast.

Read More