NVIDIA postala treća najbogatija kompanija iz Amerike

0
90
nvidia-postala-treca-najbogatija-kompanija-iz-amerike

Top50 2023

PCPress.rs Image

NVIDIA je pretekla Alphabet i postala treća najvrednija kompanija u Sjedinjenim Državama. Vest dolazi skoro odmah nakon što je NVIDIA progurala Amazon na rang listi, a kompanija sada vredi 1,83 biliona dolara. U svetu je na četvrtom mestu, iza američkih kompanija Microsoft i Apple i saudijske državne naftne kompanije Saudi Aramco.

PCPress.rs Image

Procvat uz pomoć veštačke inteligencije

Procvat veštačke inteligencije tokom prošle godine je u velikoj meri zahvalan NVIDIA-inom skoku u proceni, sa oko 80% tržišta vrhunskih čipova u svojim rukama. Stvorio je H100 čip, koji pokreće LLM u OpenAI, Amazon, Meta i još mnogo toga. Mark Zakerberg je u januaru rekao da će Meta kupiti 350.000 NVIDIA H100 čipova do kraja godine.

Za razliku od većine kompanija koje su uključene u takmičenje koje će najbrže napredovati u AI, NVIDIA ima svoje figurativne ruke u svim korpama. Proizvođač čipova takođe proširuje svoje poslovanje na kreiranje prilagođenih čipova za kompanije koje se bave računarstvom u cloudu. Ova dodatna ponuda može zadržati NVIDIA u kombinaciji, čak i kada proizvođači veštačke inteligencije traže više opcija po meri.

Izvor: Engadget

SBB


Tagovi:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.