Tečni kristali za robote koji menjaju oblik 

0
57
tecni-kristali-za-robote-koji-menjaju-oblik 

BIZIT plus

PCPress.rs Image

Roboti i kamere budućnosti mogli bi da budu napravljeni od tečnih kristala, zahvaljujući novom otkriću koje značajno proširuje potencijal hemikalija koje su već uobičajene u kompjuterskim ekranima i digitalnim satovima. Nalazi su jednostavan i jeftin način da se manipuliše molekularnim svojstvima tečnih kristala uz izlaganje svetlosti. 

PCPress.rs Image

 „Koristeći našu metodu, svaka laboratorija sa mikroskopom i setom sočiva može da uredi poravnanje tečnih kristala u bilo kom uzorku koji žele“, rekao je autor Alvin Modin, doktorski istraživač koji proučava fiziku na Univerzitetu Džon Hopkins. „Industrijske laboratorije i proizvođači bi verovatno mogli da usvoje metodu za jedan dan. 

 Molekuli tečnih kristala teku kao tečnost, ali imaju zajedničku orijentaciju kao u čvrstim materijama, i ova orijentacija se može promeniti kao odgovor na stimulans. Oni su korisni u LCD ekranima, biomedicinskim instrumentima za snimanje i drugim uređajima koji zahtevaju preciznu kontrolu svetlosti i suptilnih pokreta. Ali kontrola njihovog poravnanja u tri dimenzije zahteva skupe i komplikovane tehnike, rekao je Modin. 

 Tim, koji uključuje profesora fizike Džona Hopkinsa Roberta Lehenija i pomoćnog profesora istraživanja Frančeska Serra, otkrio je da mogu da manipulišu trodimenzionalnom orijentacijom tečnih kristala kontrolisanjem izlaganja svetlosti fotoosetljivog materijala nanesenog na staklo. 

 Nalazi bi mogli da dovedu do stvaranja programabilnih alata koji menjaju oblik kao odgovor na stimuluse, poput onih potrebnih mekim robotima za rukovanje složenim objektima i okruženjima ili sočivima fotoaparata koji se automatski fokusiraju u zavisnosti od uslova osvetljenja, rekao je Serra, koji je takođe vanredni profesor na Univerzitet Južne Danske. 

 Tim radi na dobijanju patenta za svoje otkriće i planira da ga dalje testira sa različitim vrstama molekula tečnih kristala i očvrsnutih polimera napravljenih od ovih molekula. 

Izvor: techbriefs.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.