Kina naređuje državnim mobilnim operaterima da zamene strane čipove

0
67
kina-naredjuje-drzavnim-mobilnim-operaterima-da-zamene-strane-cipove

Ovo će verovatno prouzrokovati velike gubitke za Intel i AMD.

PCPress.rs Image

40 milijardi dolara pomoći

Još 2019. godine, FCC je zabranio američkim operaterima, koji su tada počeli da razvijaju svoje 5G mreže, da koriste subvencije za kupovinu opreme od kompanija koje se smatraju pretnjom nacionalnoj bezbednosti. Kineski proizvođači Huawei i ZTE bili su na vrhu te liste. Sada, Kina sprovodi sličnu meru. Prema izveštajima Wall Street Journal-u, Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija naredilo je državnim mobilnim operaterima, uključujući dva najveća operatera u zemlji, da postepeno izbace strane čipove.

Regulator je navodno naveo da Kina Mobile i Kina Telecom, zajedno sa svim drugim državnim operaterima provere svoje mreže da li sadrže poluprovodnike koji nisu proizvedeni lokalno. Zatim ih je zamolio da odrede vremenski okvir za njihovu zamenu. Prema izveštajima, sada je moguće preći na domaće čipove, zahvaljujući poboljšanju njihovog kvaliteta i performansi u proteklih nekoliko godina.

Kina je bila najveće tržište Intel-a 2023. godine

Kineskim kompanijama poput Huawei-ja naređeno je da dizajniraju svoje sopstvene poluprovodnike nakon što su pogođene trgovinskim sankcijama. To je potrebno u slučaju da više ne mogu da uvoze čipove iz SAD-a i njenih saveznika. Kineska vlada, zauzvrat, podržava njihove napore i prikuplja 40 milijardi dolara kako bi pomogla domaćoj industriji poluprovodnika.

Ovaj najnoviji potez Kine sledi nakon zabrane upotrebe Intel i AMD procesora u računarima vlade. Pre toga, Kina je takođe zabranila upotrebu tehnologije proizvedene u SAD-u u svim državnim institucijama i javnim telima. Takođe, zabranila je lokalnim firmama kupovinu čipova američkog proizvođača memorije Micron Technology.

Intel i AMD će verovatno pretrpeti velike gubitke zbog ovog najnovijeg razvoja događaja, jer oni pružaju većinu čipova koji se koriste za mobilne mreže širom sveta. Takođe, Kina je bila najveće tržište Intel-a 2023. godine i činila je 27 odsto njegove ukupne zarade. Osim što gube neke od svojih najvećih kupaca, kompanije će se sada suočiti i sa konkurencijom kineskih proizvođača.

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.