Južna Koreja će biti domaćin drugog samita o AI bezbednosti od 21. do 22. maja

0
89
juzna-koreja-ce-biti-domacin-drugog-samita-o-ai-bezbednosti-od-21-do-22.-maja

PCPress.rs Image

Pre šest meseci Britanija je održala AI događaj u Bletchley Park-u.

PCPress.rs Image

Budući samiti na svakih šest meseci

U objavljenom saopštenju, zvaničnici vlade su naveli da će događaj nastaviti sa “Bletchley Deklaracijom”, sporazumom između zemalja gde su uključeni SAD i Kina. Zemlje će zajedno sarađivati u vezi sa bezbednošću veštačke inteligencije.

Kada je OpenAI objavio ChatGPT krajem 2022. godine, mnogi su bili impresionirani. Ipak, drugi su bili uznemireni. Bivši istraživač iz Google-a i “otac veštačke inteligencije” Geoffrey Hinton rekao je da tehnologija predstavlja veću pretnju svetu od klimatskih promena. Elon Musk je pozvao na trenutnu pauzu u razvoju takvih sistema.

Prošlog novembra, Britanija je bila domaćin prvog AI Samita o bezbednosti. U Britaniji su se okupili svetsk, tehnološki lideri i akademici kako bi razgovarali o najboljem načinu regulisanja brzo razvijajuće tehnologije.

Nakon dvodnevnog događaja, više od 25 predstavnika vlada potpisalo je zajedničku deklaraciju složivši se da zemlje treba da sarađuju i uspostave zajednički pristup nadzoru. Kako bi pratili tempo tehnologije, dogovoreno je da će se budući samiti održavati svakih šest meseci.

Južna Koreja će održati virtuelni događaj u maju. Zatim, Francuska će biti domaćin sledećeg samita kasnije tokom godine.

Ključne izjave

“Samit o bezbednosti veštačke inteligencije održan u Bletchley-u prošle godine označio je prekretnicu u kojoj su vlada, industrija i akademici došli zajedno da se bave potencijalnim rizicima veštačke inteligencije. Zadovoljstvo mi je što Republika Koreja preuzima štafetu od Ujedinjenog Kraljevstva”, rekao je Li Jong-Ho iz Ministarstva nauke i informacionih tehnologija Južne Koreje.

“Veštačka inteligencija napreduje neverovatnom brzinom koja prevazilazi naša očekivanja. Ključno je uspostaviti globalne norme i upravljanje kako bi se iskoristile takve tehnološke inovacije radi unapređenja dobrobiti čovečanstva.”

Izvor: Reuters

SBB


Tagovi: , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.