Microsoft i IBM objavili izvorni kod MS-DOS-a 4.00 pod „open source“ licencom

0
58
microsoft-i-ibm-objavili-izvorni-kod-ms-dos-a-4.00-pod-„open-source“-licencom

BIZIT plus

PCPress.rs Image

Microsoft i IBM su odlučili da izvorni kod MS-DOS 4.00 operativnog sistema postane open source, tako da je sada dostupan svim zainteresovanim korisnicima. Ovo se dešava deceniju nakon što je Microsoft „otvorio“ kod MS-DOS 1.25 i MS-DOS 2.0 verzija.

PCPress.rs Image

Odluka o ovakvoj akciji doneta je nakon što je istraživač Connor Hyde smatrao da MS-DOS 4.00 ima istorijsku vrednost i zamolio je Microsoft Open Source Programs Office (OSPO), da istraže mogućnosti stavljanja izvornog koda ovog OS-a pod open source licencu.

Microsoft je prihvatio tu sugestiju i, ne samo da je objavio izvorni kod, već i dodatnu dokumentaciju u PDF formatu. Podaci potiču iz sredine osamdesetih godina prošlog veka, kada je Microsoft sarađivao sa IBM-om na nekim aspektima razvoja DOS-a.

Tim koji stoji iza objavljivanja izvornog koda navodi da je on uspešno testiran na najrazličitijim mašinama, počev od originalnih IBM PC XT računara, do Pentium mašina, kao i na raznim emulatorima (PCem, 86box…). Izvorni kod MS DOS verzije 4.00, kao i ranijih verzija (1.25 i 2.0), možete preuzeti sa GitHub-a.

Izvor: Betanews

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.