Procesor Axion: Google objavljuje svoj prvi CPU baziran na Arm-u

0
68
procesor-axion:-google-objavljuje-svoj-prvi-cpu-baziran-na-arm-u

Tokom nedavne Google Next ’24 konferencije, Google je otkrio Axion, svoj prvi prilagođeni CPU baziran na Arm-u dizajniran za data centre. 

PCPress.rs Image

Novi procesori još uvek nisu dostupni korisnicima

Koristeći Armovu Neoverse V2 arhitekturu CPU-a, novi procesor će biti dostupan korisnicima kasnije ove godine.

Axion će pružiti 30% bolje performanse od najbržih opšte namenskih instanci baziranih na Arm-u dostupnih u oblaku. Dodatno, obećava do 50% bolje performanse i do 60% bolju energetsku efikasnost u poređenju sa kompatibilnim instancama baziranim na x86 arhitekturi trenutne generacije. Amin Vahdat, inženjer i VP u Google-u, piše:

Axion se oslanja na Titanijum, sistem specijalizovanih mikrokontrolera po meri i stepenastih offload-a. Titanijum offload-ovi se bave operacijama platforme poput umrežavanja i bezbednosti, tako da Axion procesori imaju više kapaciteta i poboljšane performanse za radne opterećenja korisnika. Titanijum takođe offload-uje obradu I/O skladištenja na Hyperdisk, našu novu blok skladišnu uslugu koja razdvaja performanse od veličine instance i koja se može dinamički alocirati u realnom vremenu.

Iako Google tvrdi “gigantske skokove u performansama za opšta radna opterećenja”, nisu pruženi detalji niti su predstavljeni benchmark-ovi. Google je poslednji od gigantskih provajdera u oblaku koji razvijaju prilagođeni procesor baziran na Arm-u, pri čemu Axion sada konkuriše AWS Gravitonu, već u svojoj četvrtoj generaciji, i nedavno objavljenim Microsoft Cobalt-om. Metju Kimbol, tehnološki analitičar, piše:

Tri najveća provajdera u oblaku (AWS, Microsoft Azure, Google Cloud) su postali dizajneri čipova prvog reda. I naravno, Oracle Cloud koristi Ampere u velikoj meri. Ako ste imali bilo kakve sumnje u poziciju Arm-a na tržištu CPU-a u podatkovnom centru – sada ih odložite.

Axion je izgrađen na standardnoj Armv9 arhitekturi i setu instrukcija, a Google obećava da će korisnici moći da koriste Axion u mnogim upravljanim uslugama uključujući Compute Engine, Kubernetes Engine, Dataproc, Dataflow, i Cloud Batch. Vahdat dodaje:

Google takođe ima bogatu istoriju doprinosa ekosistemu Arm-a. Izgradili smo i otvorili Android, Kubernetes, Tensorflow i Go jezik, i tesno sarađivali sa Arm-om i industrijskim partnerima kako bismo ih optimizovali za Arm arhitekturu.

Još jedan interesantan izazov za Intel (i AMD u manjoj meri). Između udela računarstva koji se premešta na AI akceleratore (i NVIDIA), i većine provajdera u oblaku koji imaju unutrašnje prilagođene čipove, pitam se kako će se Intel pozicionirati u narednih 5 do 10 godina.

Virtuelne mašine bazirane na Axion procesorima će biti dostupne samo u pretpregledu u narednim mesecima. 

Iako novi procesori još uvek nisu dostupni korisnicima, Google tvrdi da su nekoliko internih servisa, uključujući BigTable, Spanner, BigQuery, Blobstore, Pub/Sub, Google Earth Engine, i YouTube Ads platforma, već premešteni na servere bazirane na Arm-u. Nisu pružene informacije o cenama.

Izvor: Infoq

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.