Volkswagen i Mobileye saradnja za autonomna vozila

0
60
volkswagen-i-mobileye-saradnja-za-autonomna-vozila

Dolazi autonomna vožnja. Nakon opsežne pilot faze sa testiranjem na putevima u Nemačkoj i SAD, Volkswagen ADMT GmbH, deo Volkswagen AG, objavljuje ugovor o saradnji sa tehnološkom kompanijom Mobileye Global Inc. Mobileye će razviti i isporučiti softver, hardverske komponente i digitalne mape za ID modele za autonomnu vožnju. 

PCPress.rs Image

Glavni deo ugovora pokriva isporuku i korišćenje sistema za samostalnu vožnju (SDS) za specijalnu verziju ID Buzz, koji je u razvoju za autonomnu vožnju od 2021. Odgovara takozvanoj definiciji nivoa 4 Društva automobilskih inženjera (SAE), u kojoj autonomno vozilo upravlja samostalnom vožnjom u definisanoj oblasti kao što je grad. 

 Osnova za to su različite softverske i hardverske komponente, uključujući dva nezavisna računara visokih performansi, kao i 13 kamera, devet lidara i pet radarskih jedinica, od kojih je svaka sposobna da proizvede okruženje od 360 stepeni. Konstantna onlajn veza obezbeđuje autonomnim vozilima podatke o drugim učesnicima u saobraćaju, o situaciji u saobraćaju, kao i ažuriranja trodimenzionalnih mapa. 

 „Dovođenje autonomnih šatlova na put u velikim količinama zahteva saradnju jakih partnera“, kaže Christian Senger, član upravnog odbora Volkswagen komercijalnih vozila, odgovoran za autonomnu vožnju: „Razvijamo prvo potpuno autonomno veliko proizvodno vozilo, a Mobileye donosi svoj digitalni drajver.“ 

 Prednost saradnje je sinergija sa sistemima za automatizovanu vožnju u Volkswagen grupi; U zavisnosti od nivoa proširenja, moduli se mogu deliti na SAE nivoima od 2+ do 4. Cilj Volkswagen ADMT GmbH je da razvije potpuno električni autonomni ID. Buzz za upotrebu u uslugama mobilnosti i transporta od 2026. 

 Ovo takođe uključuje inteligentnu kontrolu voznog parka: kompanija Volkswagen Grupe MOIA upravlja najvećom evropskom uslugom za privatne vožnje u Hamburgu od 2019. godine i do danas je prevezla više od deset miliona putnika. MOIA unosi svoje praktično znanje u razvoj: Za razliku od pojedinačnih (delimično) autonomnih automobila, koje vlasnici vozila koriste pojedinačno, usluge mobilnosti su posvećene prevozu putnika do željenih destinacija unutar definisanog urbanog područja i bezbednom odlasku. 

 Drugi slučaj upotrebe samovozećih vozila je, na primer, transport paketa. Logističko tržište je značajno poraslo poslednjih godina zbog sve većeg udela e-trgovine. Kapacitet isporuke je već jedan od najvećih izazova sa kojima se industrija suočava zbog nedostatka vozača. Autonomni transport će stoga biti moguće rešenje za obezbeđivanje dugoročne sposobnosti isporuke i učešće u rastu tržišta. Volkswagen ADMT GmbH intenzivno radi na autonomnom transportu tereta za različite industrije kao drugom važnom stubu pored autonomnog prevoza putnika. Autonomna vozila će ubuduće moći samostalno da voze do određenih utovarnih i istovarnih stanica ili do adresa kupaca. 

 Autonomna vozila za usluge mobilnosti i prevoza rešavaju već dugi niz godina manjak vozača. Robo-šatlovi promovišu i kvalitet života i ekonomski razvoj gradova. 

Izvor: autotech.news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.