Salesforce pregovara o kupovini kompanije Informatica

0
59
salesforce-pregovara-o-kupovini-kompanije-informatica

BIZIT plus

PCPress.rs Image

Proizvođač softvera Salesforce je u pregovorima o preuzimanju kompanije Informatica. To je najnoviji znak povećane aktivnosti u oblasti tehnoloških poslova.

PCPress.rs Image

Dogovor bi mogao biti objavljen uskoro

Cena o kojoj se razgovara je ispod trenutne cene deonica Informatica-e od 38,48 dolara. Vest o pregovorima između Salesforce-a i Informatica-e je prvi objavio Wall Street Journal. Privatna investiciona firma Permira, koja zajedno sa Kanadskim penzionim planom (CPPIB) drži kontrolni udeo od preko 75 odsto u Informatica-i, nije komentarisala ove navode.

Osnovana 1993. godine, Informatica nudi usluge upravljanja podacima na bazi pretplate putem oblaka i takođe pomaže u automatizaciji zadataka za više od 5.000 aktivnih korisnika. Sedište kompanije se nalazi u Redvud Sitiju, Kalifornija.  Među njenim klijentima su Unilever i Deloitte.

Cene akcija Informatica-e su do sada porasle za skoro 43 odsto ove godine. Time je vrednost kompanije procenjena na oko 11,35 milijardi dolara. Kompanija je privatizovana 2015. godine za oko 5,3 milijarde dolara od strane konzorcijuma koji je uključivao firmu Permira i CPPIB. Šest godina kasnije, Permira i CPPIB su ponovo izveli Informatica-u na javno tržište. Zatim, njene akcije su bile kotirane na Njujorškoj berzi.

Ako dogovor bude realizovan, bio bi najveći za Salesforce od kada je 2020. godine kupio aplikaciju za radno komuniciranje Slack Technologies za skoro 28 milijardi dolara. Strategija poslovanja Salesforce-a dovedena je pod lupu početkom 2023. godine. Tada su aktivistički investitori, uključujući ValueAct Capital i Elliott Management, doveli u pitanje strategiju kompanije i pritisnuli upravu da napravi promene.

Kao odgovor, Salesforce je sproveo smanjenje troškova i povećao otkup akcija. Takođe je rasformirao svoj odbor za spajanja i akvizicije.

Izvor: Reuters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.