Električna vozila i gubitak vrednosti 

0
95
elektricna-vozila-i-gubitak-vrednosti 

BIZIT plus

PCPress.rs Image

Razmišljate o kupovini električnog vozila, ali niste sigurni u njegovu preprodajnu vrednost? Novo istraživanje otkriva da dok stariji modeli električnih vozila opadaju u vrednosti brže od konvencionalnih automobila na gorivo, noviji modeli električnih vozila sa većom autonomijom bolje drže svoju vrednost i približavaju se stopama zadržavanja vrednosti mnogih automobila sa tradicionalnim pogonskim gorivima. 

PCPress.rs Image

 Studija je ispitala više od devet miliona oglasa automobila u više od 60.000 prodajnih objekata između 2016. i 2022. godine. Ustanovljeno je da su starija električna vozila na baterije i plug-in hibridna električna vozila sa kraćim dometom vožnje amortizovana bržim stopama od konvencionalnih automobila i hibridnih električnih automobila; jedini izuzetak je Tesla, čiji je stariji model električnog vozila na baterije bolje držao svoju vrednost. 

Međutim, studija je takođe pokazala da se trend menja – kako noviji modeli električnih vozila sa većim dometom vožnje dolaze na tržište, zadržavaju svoju vrednost bolje od starijih modela sa manjom autonomijom. Istraživanje je takođe otkrilo da je pandemija COVID-19 značajno uticala na pristupačnost vozila, pri čemu su srednje cene za automobile na konvencionalna goriva i električna vozila  porasle za 37%, odnosno 39%, u dolarima za 2019. prilagođenu inflaciji od januara 2020. do marta 2022. 

John Paul Helveston, docent za inženjerski menadžment i sistemsko inženjerstvo na Univerzitetu Džord Vašington i autor studije, kaže da je ovo mač sa dve oštrice. 

„Dok je veća vrednost preprodaje u budućnosti bolja za kupce novih automobila, to takođe znači kraj jeftinih korišćenih električnih vozila, koja su bila važan izvor pristupačnih električnih vozila“, objašnjava Helveston. On napominje da bi nova subvencija od 4.000 dolara za korišćena električna vozila predviđena Zakonom o smanjenju inflacije (IRA) mogla da ublaži deo tereta na korišćenom tržištu. 

Izvor: autotech.news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.