Sony izgubio vrednost od 10 milijardi dolara zbog smanjene prodaje PS5 konzola

0
57
sony-izgubio-vrednost-od-10-milijardi-dolara-zbog-smanjene-prodaje-ps5-konzola

Sony je postigao ogroman uspeh sa PS5 kroz gomilu prodaje svakog kvartala, ostajući onkurenciju, Xbox, u prašini sa masivnim vođstvom u prodaji konzola širom sveta.

Ipak, PS5 nije mogao da ispuni Sonijeva očekivanja prošle godine nakon što je predvideo prodaju od 25 miliona jedinica. Sa ovim ciljem prodaje koji je pao na 21 milion jedinica, Sonijeve akcije su prošle nedelje oštro pale, što je dovelo do pada vrednosti kompanije za 10 milijardi dolara.

Kako je izvestio CNBC, Sony je pretrpeo velike gubitke nakon novih projekcija. Međutim, još više zabrinjava su njegove operativne marže.

Ono što je razočaravajuće je nizak nivo operativne marže.

-analitičar kapitala u Jefferies

Operativne marže su dostigle gotovo decenijski minimum, što je iznenađujuće nakon procvata prodaje PlayStationa prošle godine. Prema izveštaju, kompanija ima operativnu maržu ispod 6% za kvartal.

Ovo je masivan pad jer je kompanija imala maržu od 9% do decembra 2022. godine. U međuvremenu, marže početkom 2022. godine bile su između 12-13%, brojka koju je Sony održavao oko četiri uzastopne godine.

Prema analitičarima, operativne marže su trebale da dožive masivan skok. PlayStation je prošle godine izdao rekordne igre poput Spider-Man 2; PS5 je dostigao 50 miliona prodatih uređaja, a cene PS Plusa su takođe povećane.

Svi znakovi su ukazivali na snažne rezultate od Sonyja, ali su analitičari bili šokirani ishodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Read More