Najduža dostava dronom na svetu kupovinu u Norveškoj čini ekskluzivnijom

0
64
najduza-dostava-dronom-na-svetu-kupovinu-u-norveskoj-cini-ekskluzivnijom

Usluge dostave za lokalno stanovništvo i turiste u luksuznom norveškom skijaškom letovalištu Lilehamer postale su mnogo ekskluzivnije. Norveški startap Aviant proširio je svoju uslugu dostave dronovima na 4.000 ljudi koji žive u predgrađima Lilehamera dok je lansirao najduže dostave dronom na svetu.

Stanovnici predgrađa mogu naručiti dostave putem kompanijske Kyte aplikacije i mogu naručiti oko 1,5kg vrednosti robe poput lekova, namirnica i obroka iz nezavisnih restorana. Mogu očekivati prosečno vreme dostave do 24 minuta! Dronovi će operisati unutar radijusa od 17km, skoro šest puta više od tradicionalnih dronova, čak i u oštroj zimskoj klimi zemlje.

Dok je takmičenje za usluge dostavom putem drona sve interesantnije, i dalje postoji borba s pravnim ograničenjima i ograničenjima vazdušnog prostora za sisteme dostave. Aviant ima regulatorno odobrenje za operacije u vazdušnom prostoru EU u Lilehameru.

Aviant

Dronovi, koji su razvijeni tokom pandemije COVID-19 radi dostave medicinskih potrepština, mogu operisati i dostavljati terete u jakim vetrovima do 12 metara u sekundi i temperaturama koje redovno padaju ispod -15°C. Još jedna zanimljiva tačka za budućnost dostavnih usluga je da Aviantov dron emituje 95 procenata manje ugljendioksida od električnog automobila.

Read More