Sam Altman i drugi tehnološki lideri pridružuju se federalnom odboru za sigurnost AI

0
57
sam-altman-i-drugi-tehnoloski-lideri-pridruzuju-se-federalnom-odboru-za-sigurnost-ai

BIZIT plus

PCPress.rs Image

Prema izveštajima, Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-a, Satya Nadella, glavni izvršni direktor Microsoft-a, Sundar Pichai, glavni izvršni direktor kompanije Alphabet, pridružuju se Odboru za sigurnost i bezbednost veštačke inteligencije vlade.

PCPress.rs Image

Bezbedno implementirnje veštačke inteligencije

Takođe, njima se prodružuju, Jensena Huanga iz Nvidia-e, Kathy Warden iz Northrop Grummana i Ed Bastiana iz Delta-e, zajedno sa drugim liderima u tehnološkoj i AI industriji. Ovaj AI odbor će sarađivati sa i savetovati Ministarstvo za nacionalnu bezbednost. Cilj je kako bezbedno implementirati veštačku inteligenciju u kritičnu infrastrukturu zemlje. Takođe, oni su zaduženi za izradu preporuka za operatore elektroenergetskih mreža, pružaoce transportnih usluga i fabrike za proizvodnju. Govoriće se o tome kako mogu zaštititi svoje sisteme od potencijalnih pretnji koje bi mogle biti donete napredovanjem tehnologije.

Američki predsednik Bajden je naložio prošle godine stvaranje odbora za sigurnost veštačke inteligencije. To je deo obimne izvršne naredbe koja se fokusira na regulisanje razvoja veštačke inteligencije. Na sajtu Ministarstva za nacionalnu bezbednost, navodi se da odbor “uključuje stručnjake za veštačku inteligenciju iz privatnog sektora i vlade koji savetuju sekretara i zajednicu kritične infrastrukture.”

Sekretar za nacionalnu bezbednost, Alejandro Mayorkas, naveo je da upotreba veštačke inteligencije u kritičnoj infrastrukturi može značajno poboljšati usluge. Može ubrzati dijagnozu bolesti ili brzo otkriti anomalije u elektranama. Međutim, postoji značajan rizik koji agencija želi da minimizira uz pomoć ovog odbora.

Sa druge strane, ne možemo ne zapitati se da li ovi lideri u AI tehnologiji mogu pružiti smernice koje nisu prvenstveno namenjene sebi i njihovim kompanijama. Njihov rad se, ipak, fokusira na unapređenje AI tehnologija i promovisanje njihove upotrebe. Uloga odbora je da osigura da kritični infrastrukturni sistemi koriste AI na odgovoran način. Odbro će pravilno obavljati svoj posao. Ipak tehnološki lideri “razumeju misiju ovog odbora,” i da to “nije misija koja se odnosi na razvoj poslovanja.”

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.