SAD, EU i izazovi u sektoru poluprovodnika

0
67
sad,-eu-i-izazovi-u-sektoru-poluprovodnika

PCPress.rs Image

SAD i EU su se obavezale da će produžiti svoju saradnju na identifikaciji poremećaja u sektoru poluprovodnika. Poseban naglasak je na glavnim “starijim” čipovima iz Kine.

PCPress.rs Image

Kina proizvodi oko 60 odsto starih čipova

Dve strane su završile dvodnevnu sesiju Saveta za trgovinu i tehnologiju sa zajedničkim saopštenjem od 12 stranica o ishodima sastanka.

Rečeno je da će SAD i EU deliti informacije o tržištu o “nenormalnim” politikama i praksama, koje, kako tvrde, preovlađuju u Kini. Zatim će se konsultovati o planiranim akcijama za rešavanje distorzija u globalnom lancu snabdevanja.

Potpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager, koja nadgleda politiku EU u vezi sa tehnologijom, rekla je da EU i SAD “preduzimaju sledeće korake” u vezi sa starijim poluprovodnicima.

Američka sekretarka za trgovinu Gina Raimondo izjavila je na konferenciji za novinare da Kina proizvodi oko 60 odsto starih čipova. Ti čipovi se nalaze u automobilima, kućnim aparatima i medicinskim uređajima, i da će to i dalje činiti u narednim godinama.

“Znamo da postoji masovna subvencija te industrije u ime kineske vlade što bi moglo dovesti do ogromne tržišne distorzije. Zato se fokusiramo na to”, rekla je Gina. Sektor za trgovinu već je pokrenuo istraživanje kako bi procenio tržišne distorzije. EU će uskoro sprovesti slično istraživanje, pri čemu će strane deliti svoje rezultate sa SAD-om.

SAD i EU su se takođe obavezali da će udružiti snage u istraživanju kako bi pronašle alternative perfluoroalkil i polifluoroalkil supstancama (PFAS) u čipovima. “Večne hemikalije” se ne razgrađuju lako, a studije pokazuju da mogu štetiti ljudskom zdravlju.

Izvor: Reuters

SBB


Tagovi: , , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.