Američka vojska testira robote koji nose puške

0
62
americka-vojska-testira-robote-koji-nose-puske

BIZIT plus

PCPress.rs Image

Američki marinci testiraju nove Q-UGV robote kompanije Ghost Robotics, a radi se o četvoronožnim mašinama koje liče na pse i nose puške.

PCPress.rs Image

Priča o naoružanim robotima nas još jednom podseća na pismo upozorenja koje je Ujedinjenim nacijama poslalo 116 preduzimača još 2017. godine, da bi opomenulo na opasnosti od pametnog oružja koje samostalno donosi odluke. Mediji su ovu vest ispratili naslovima o “robotima ubicama”. Novi psoliki robot s puškom nas opet podseća kako bi to moglo da izgleda. Q-UGV još jednom uliva strah u kosti, budući da sve liči na neku Black Mirror epizodu.

Oružje koje u određenoj meri samo donosi odluke već je u upotrebi, poput AEGIS raketa i nekih vojnih letelica koje koristi Mornarica Sjedinjenih američkih država. Ove tehnologije imaju sposobnost da obavljaju neke funkcije bez mešanja čoveka. Drugi primer je dron Harpy koji može autonomno da patrolira u potrazi za radarskim signalima. Ako otkrije signal, ima sposobnost da automatski bombarduje izvor od kojeg dolazi.

Pogledajte koliko vešto se kreće ovaj robot:

Q-UGV (quadrupedal unmanned ground vehicle) roboti nisu samostalni, jer čovek kontroliše ono što rade. Mogu da se koriste za prismotru i lociranje neprijatelja, a mogućnost da budu naoružani je privukla najviše pažnje. Trenutno se testiraju dva robota, a na snimku se dobro vidi koliko je daleko odmakla ova tehnologija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.