Perseverance rover snimio pomračenje Sunca na Marsu

0
84
perseverance-rover-snimio-pomracenje-sunca-na-marsu

BIZIT plus

PCPress.rs Image

Ispostavilo se da Zemlja nije bila jedina planeta sa koje se videlo pomračenje Sunca. Budući da je Perseverance rover snimio kako se sličan događaj video na Marsu, mogli smo da uživamo i u tome.

PCPress.rs Image

Stariji Curiosity dizajn inspirisao je novi, još moćniji rover Perseverance. Put Marsa je krenuo u julu 2020, da bi se na njegovu površinu spustio 18. februara 2021. Mnogi su bili zabrinuti, jer se sletanje opisivalo kao „sedam minuta užasa“. Rover veličine prosečnog automobila je ipak sleteo na planetu, u oblast Jezero kratera, gde mnogi objekti nose imena po toponimima sa naših prostora. Uz pomoć bušilice, koja je smeštena na vrh robotske ruke, rover bi trebalo da iskopa oko četrdeset uzoraka i spakuje ih u specijalno dizajnirane tube. Očekuje se da materijali na Zemlju stignu početkom 2031. godine.

Earth isn’t the only planet in our solar system that experiences solar eclipses – Mars does, too!

While Martian moons aren’t the right size or distance to fully cover the Sun, @NASAPersevere recently spotted some cool transits. ⬇️ pic.twitter.com/TeB0HUnQYG

— NASA Mars (@NASAMars) April 4, 2024

Pored bušenja i prikupljanja uzoraka, rover se bavi i drugim aktivnostima. Tako je snimio kako izgleda pomračenje Sunca posmatrano sa Crvene planete, a kada su prirodni sateliti ove planete zaklonili Sunce početkom 2024. godine. Deimos i Phobos su kratko pomračili svetlost sa naše zvezde, a videi i fotografije su stigli do Zemlje. Ova dva prirodna satelita ne mogu potpuno da zaklone Sunce, ali su fotografije ipak zanimljive.

In January, Perseverance captured the silhouette of Deimos, one of the two Martian moons.

Deimos is 16x closer to Mars than Earth’s moon, but it is just 7.5 miles (12 km) in diameter compared to 2,159 miles (3,474 km).

The transit took about 2 minutes and is sped up 4x. pic.twitter.com/uK9vR3GvKd

— NASA Mars (@NASAMars) April 4, 2024

Perseverance je snimio još jedan zanimljiv događajtrenutak kada je Merkur bacio svoju senku na Sunce. Iako nijedan od ovih događaja ne može da se meri sa potpunim pomračenjem Sunca koje se vidi sa Zemlje, zanimljivo je da ljudi danas mogu da vide kako neki kosmički događaji izgledaju na drugim planetama. Pomračenja na Marsu su značajna i zbog toga što naučnicima omogućavaju da mere i prate dva Marsova meseca, pa je sasvim sigurno da ćemo u budućnosti videti još snimaka.

Izvor: Futurism

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.