Epic Games ponovo optužuje Google

0
84
epic-games-ponovo-optuzuje-google

Kompanija Epic Games je pozvala federalnog sudiju u Kaliforniji da primora Google da otvori svoju Play prodavnicu većoj konkurenciji. Porota je utvrdila da je američka tehnološka kompanije zloupotrebila svoju moć kao jedan od “gatekeepers-a”. Zloupotreba se posebno tiče aplikacija na Android mobilnoj platformi.

PCPress.rs Image

Nastavljaju se antikonkurentske prakse

Epic je svoj predlog izneo u sudskom podnesku sudiji Okružnog suda SAD-a u San Francisku. Kompanija je tražila između ostalog, da se Google Play prodavnici omogući veća sloboda korisnicima u preuzimanju aplikacija. Zatim, da se ograniči mogućnost Google-a da sklapa sporazume sa proizvođačima uređaja kako bi ograničio predinstaliranje konkurentnih prodavnica aplikacija. Epic je u saopštenju naveo da mu treba dozvoliti da dovede svoju Epic Games prodavnicu na Android. To treba da bude urađeno “bez zastoja i prepreka”.

Takođe, kompanija je navela da potrošači i programeri moraju imati veću kontrolu nad “načinom na koji prave i nude kupovine unutar aplikacija, oslobođeni od antikonkurentskih taksi i ograničenja.”

Odgovarajući na Epic, Google je u saopštenju naveo da podnesak suda “ponovo pokazuje da Epic jednostavno želi benefite Google Play-a bez potrebe da plati za njih.

“Google je naveo da “Android predstavlja otvorenu mobilnu platformu koja se suočava sa žestokom konkurencijom” od strane Applea i drugih konkurenata.

Sud nije obavezan da prihvati Epicov predlog. Međutim, novi postupci postavljaju sledeći ključni test sposobnosti Google-a da nameće kontrole nad timovima koji razvijaju aplikacije i potrošačima.

Sud je u decembru naveo da je Google nezakonito ometao sposobnost programera da slobodno distribuiraju svoje aplikacije van Google Play prodavnice i držao preteran stav na plaćanja za transakcije unutar aplikacija. Google nameće industrijski standardnu proviziju od 30 odsto na mnoge aplikacije i kupovine unutar aplikacija.

Google je decembru platio 700 miliona dolara

Kompanija je branila prakse svoje prodavnice aplikacija i negirala svaku nezakonitost. Kompanija ima rok do 3. maja da odgovori na Epic-ov predlog. Epic nije zahtevao novčanu nadoknadu.

CEO Epic-a Tim Sweeney je naveo da decembarsko poravnanje Googla nije išlo dovoljno daleko u obnavljanju konkurencije na Play prodavnici.

Epic Games ima sedišt u Severnoj Karolini i privatno je vlasništvo, u kojem kineski Tencent ima udeo od 40 odsto. Walt Disney ima udeo od oko 9 odsto od početka februara. Google se posebno u decembru saglasio da plati 700 miliona dolara kako bi rešio državne i potrošačke optužbe zbog svojih ograničenja na Play prodavnici.

Kompanija je tada saopštila da proširuje mogućnost programerima aplikacija i igara da korisnicima pruže alternativnu opciju naplate za kupovine unutar aplikacija.

Google je naveo da će uložiti žalbu na decembarsku presudu i navodno može posebno da ospori bilo kakve reforme. To bi svakako moglo da produžiti ovaj slučaj.

Sličnu tužbu Epic je podneo protiv Apple-a 2020. godine. Epic je želeo da izazove pritisak protiv praksi koje Apple nameće u App Store-u.

Izvor: Reuters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.