PC Press video: 50 miliona evra za ciklus treniranja ChatGPT3 | Prof. dr Stevan Milinković

0
57
pc-press-video:-50-miliona-evra-za-ciklus-treniranja-chatgpt3-|-prof.-dr-stevan-milinkovic

Drugog dana BIZIT skupa održao se panel posvećen veštačkoj inteligenciji a uvod u taj panel je održao koosnivač i COO kompanije Yottaanswers Inc. prof. dr Stevan Milinković. On je govorio o AI revoluciji kroz Large Language Model, po modelu „Google u vašoj garaži“ objašnjavajući AI i Large Language Model koji se koristi za njegovo treniranje. Navodeći da je „revolucija počela 2012. godine“, objasnio je razliku između Strong AI i Weak AI rešenja, kao i parametarski, neparametarski, diskriminatorni i generativni AI model, kao i neuralni model veštačke inteligencije.

PCPress.rs Image

Prof. dr Stevan Milinković diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nakon čega se zaposlio u Institutu “Vinča”. Posle završetka postdiplomskih studija prelazi u Vojnotehnički institut, a nakon odbranjenog doktorata počinje da radi na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Početkom svoje karijere, bavio se istraživanjima u oblasti nuklearne elektronike, a kasnije teorijom jonsko-molekulskih reakcija i njenom primenom u merenju koncentracije toksičnih materija u atmosferi u realnom vremenu. Objavljeni radovi u ovoj oblasti omogućili su mu angažovanje na projektu za NASA Langley Research Center u okviru istraživanja upotrebe umreženih senzora za detekciju toksičnih para i gasova na lansirnim rampama za testiranje raketnih motora (Stennis Space Center). U oblasti automatskog upravljanja proučavao je kontinualne i diskretne singularne sisteme i sisteme sa kašnjenjem. Koristeći dobijene rezultate razvio je specijalne algoritme za upravljanje sistema sa distribuiranim parametrima koje je uspešno primenio na proces izvlačenja optičkih vlakana. Učestvovao je u osnivanju Računarskog fakulteta u Beogradu (RAF), od samog početka bio je dekan (period 2003-2008, dva mandata), a u periodu 2018-2021 ponovo je bio dekan. Pored nastave, na RAF-u se bavio integracijom izolovanih oblasti veštačke inteligencije, primenom različitih arhitektura dubokih mreža na probleme računarskog vida i robusnog prepoznavanja govora, kao i razvojem različitih metoda za njihovo obučavanje i upotrebu na namenskim računarskim sistemima sa ograničenim resursima. Inicijator je istraživanja u oblasti kreativnih industrija, od kojih se izdvaja primena alata veštačke inteligencije i algoritama generativne umetnosti. Trenutno je profesor emeritus na Računarskom fakultetu, suosnivač i Chief Operating Officer kompanije Yottaanswers Inc.

Izlaganje prof. dr Milinkovića možete pogledati na linku ispod:

Na PC Press YouTube kanalu pored ovakvog tipa videa očekujte razne druge teme, goste i formate. Ukoliko vam se dopada sadržaj koji kreiramo, pozivamo vas da nam se pridružite na zvaničnom PC Press YouTube kanalu i zapratite nas tako što ćete pritisnuti dugme Subscribe, kako bismo bili još bolji i brojniji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.