Filteri podataka u Excel izveštajima

0
56
filteri-podataka-u-excel-izvestajima

Filteri su opcija koja može da olakša pregled i uređivanje velikih Excel tabela. Oni nude lako sortiranje, pretraživanje ili prikaz samo onih redova koji zadovoljavaju zadate kriterijume.

Pre primene filtriranja potrebno je označiti opseg- tabelu. Opcija Autofilter, ili skraćeno Filter, pokreće se iz Data ribona, klikom na istoimeno dugme u okviru Sort&Filter sekcije. Ova sekcija se pojavljuje kao meni u okviru Home ribona, u okviru koga se takođe nalazi opcija Filter, pa se može pokrenuti i odavde ili pomoću prečice na tastaturi, pritiskom kombinacije tastera CTRL+SHIFT+L. Na isti način se ukida opcija Autofilter, ako želite da od nje odustanete.

PCPress.rs Image

Nakon što pokrenete opciju za filtriranje izveštaja u zaglavlju tabele, iza naslova svake od kolona, pojaviće se ikonica označena strelicom. Klikom na nju otvorićete meni za filtriranje koji se pojavljuje u vidu dijalog prozora.

PCPress.rs Image

Prva tri reda u prozoru predstavljaju opcije za sortiranje podataka u izabranoj koloni. Možemo ih urediti u rastućem, opadajućem redosledu, na osnovu boje ili primenom opcije za definisanje sopstvenih kriterijuma sortiranja.

Pri dnu prozora se nalazi lista u kojoj se nalazi spisak podataka koji se nalaze u izabranoj koloni. Klikom na Select All birate prikaz svih, a ako ukinete ovaj izbor možete da označite samo one koje želite da prikažete u filtriranoj tabeli. Npr. izborom prezimena „Petrović“ prikazaćete samo Petroviće. Pošto u koloni često postoji puno podataka, Search polje može olakšati pretragu unosom naziva ili dela naziva podatka koji tražite. Ovom akcijom sužavate listu prikazanih podataka.

PCPress.rs Image

U zavisnosti od tipa podataka u koloni pojaviće se jedan od dva podmenija, onaj koji označava filtriranje brojeva (Number Filters) ili filtriranje teksta (Text Filters). U ovim podmenijima se nalaze različiti kriterijumi na osnovu kojih možete da filtrirate podatke u tabeli. Npr. možete da prikažete sve brojeve veće od 1000, sve one između 100 i 200, ili svaki tekst koji sadrži u sebi reč „Petar“.

Jedan od najkorisnijih filtera je onaj koji se zove Top 10. Ako npr. izaberete tabelu sa visinom plata, pa u podmeniju Number Filters opciju Top 10, otvoriće se dijalog prozor u kome zadajete kriterijume filtriranja. Najpre birate opciju Top ili Bottom, u želji da prikažete najviše ili najniže vrednosti. Zatim unosite broj, pa birate Items ako se filter odnosni na vrednosti ili Percent ako želite da prikažete procente. Na ovaj način možete da prikažete zaposlene sa najvišim platama u preduzeću. Ako sada na osnovu ovakve tabele dodate grafikon biće to funkcionalan i lep izveštaj!

PCPress.rs Image
PCPress.rs Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.