Pametni satovi (još) ne mogu da precizno mere nivo glukoze u krvi

0
62
pametni-satovi-(jos)-ne-mogu-da-precizno-mere-nivo-glukoze-u-krvi

Top50 2023

PCPress.rs Image

FDA (Food and Drug Administration), objavila je važno saopštenje upozoravajući ljude da se ne pouzdaju u pametne satove i pametno prstenje za koje proizvođači tvrde da mere nivo šećera u krvi. Oni navode da precizno merenje ovog parametra još uvek nije moguće bez vađenja krvi, kao i da nisu autorizovali niti odobrili ni jedan pametni sat ili prsten kao sredstvo za merenje glukoze. FDA naglašava da korisnici, pogotovo bolesnici koji pate od povišenog šećera u krvi, nikako koriste pomenute uređaje za tu svrhu, kako ne bi došli u zabludu i eventualno primenili pogrešnu terapiju, ili je preskočili.

PCPress.rs Image

Svi uređaji koje je FDA do sada odobrila za ovu namenu koriste igle, kako bi na osnovu izvađene krvi očitali nivo glukoze u njoj. Iako izgleda primamljivo da se izbegne taj (bolni) svakodnevni proces, do sada nije pronađena tehnologija koja bi dijabetičarima omogućila precizno očitavanje vrednosti glukoze, samo na osnovu senzora.

Apple još od 2010. godine radi na razvoju ove tehnologije, ali su još uvek daleko od zvaničnog predstavljanja. Njihov senzorski monitor glukoze je trenutno u „proof-of-concept“ fazi, a kompanija pokušava da smisli kako da smanji veličinu tog uređaja. Po svemu sudeći, proći će još godine dok ta tehnologija ne bude uspešno „spakovana“ u Apple Watch.

Samsung takođe razmišlja u istom pravcu, samo što on želi da tu tehnologiju uključi u Galaxy Ring, pametni prsten koji je kompanija nedavno predstavila.

Dok ova dva proizvođača ne naprave svoje uređaje (koji pre toga moraju da budu autorizovani od strane

FDA), ili dok neki drugi proizvođač ne dobije FDA dozvolu, izbegavajte uređaje koji tvrde da mogu da mere nivo glukoze u krvi. Trenutni uređaji koji reklamiraju tu funkcionalnost, ne rade to na direktan način i ukoliko naiđete na neki od njih, FDA poziva da ih prijavite kroz agencijski MedWatch Voluntary Reporting program.

Izvor: Engadget

SBB


Tagovi: , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.