Osuđen prvi ”cyberflasher” u Engleskoj  

0
50
osudjen-prvi-”cyberflasher”-u-engleskoj- 

Računari i Galaksija

PCPress.rs Image

Cyberflasher je osuđen na 66 nedelja zatvora. 

PCPress.rs Image

Cyberflashing”

Muškarac je osuđen na 66 nedelja zatvora u Engleskoj nakon što je priznao krivicu za” “cyberflashing”. Nicholas Hawkes je prva osoba koja je osuđena za ovaj zločin u Engleskoj prema Zakonu o internet bezbednosti. Cyberflashing (slanje neželjenih fotografija genitalija) zabranjeno je u Engleskoj i Velsu zakonom 31. januara. 

Cyberflashing je ozbiljan zločin koji ostavlja trajne posledice na žrtve, ali se sve češće može odbaciti kao bezazleni “šala” ili bezopasna dosetka”, rekla je tužiteljka Hannah von Dadelzsen u saopštenju. “Baš kao što oni koji čine indecentno eksponiranje u fizičkom svetu mogu očekivati suočavanje sa posledicama, tako i prestupnici koji vrše svoje zločine na internetu mogu očekivati isto. Skrivanje iza ekrana ne štiti vas od zakona.” 

Registrovani seksualni prestupnik Hawkes, iz Basildon-a, Essex-a, priznao je da je u početkom februara poslao fotografiju svojih genitalija 15-godišnjoj devojci i jednoj ženi. Žena je napravila snimak ekrana slike i prijavila je policiji. Žrtve “Cyberflashing” imaju doživotnu anonimnost prema Zakonu o seksualnim prestupima nakon prijavljivanja takvih zločina. 

Hawkes je priznao krivicu 12. februara za dva slučaja slanja fotografije ili filma genitalija kako bi izazvao uznemirenost, strah ili poniženje. Bio je zadržan u pritvoru do izricanja kazne. Hawkes je osuđen na jednu godinu zatvora za slučajeve “cyberflashing-a” i na 14 nedelja zbog kršenja prethodne naredbe. Prošle godine je osuđen za eksponiranje i seksualnu aktivnost sa detetom mlađim od 16 godina i osuđen je na uslovnu kaznu. 

Neke druge zemlje imaju slične zakone protiv “cyberflashing-a”. Škotska ga je zabranila 2010. godine, a Severna Irska je sledila taj primer prošle godine. Singapur ga je proglasio zločinom 2019. godine, dok je ta praksa ilegalna u nekim delovima u Australiji. Takođe, druge države su preduzele nove mere protiv “cyberflashing-a” uključujući Kaliforniju, Virdžiniju i Teksas. 

Izvor: Engadget

SBB


Tagovi: ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.