Na Internacionalnoj svemirskoj stanici otkrivena bakterija-mutant

0
81
na-internacionalnoj-svemirskoj-stanici-otkrivena-bakterija-mutant

PCPress.rs Image

Odavno je poznato da je Internacionalna svemirska stanica jedinstveno okruženje u kojem vladaju posebna pravila. Prema saopštenju agencije NASA tamo su otkriveni i neki „novi“ oblici života koji slobodno mogu da se opišu kao „vanzemaljski“.

PCPress.rs Image

Ne radi se naravno o nekom organizmu sa druge planete – naučnici iz Jet Propulsion Lab su tokom ispitivanja Enterobacter bugandensis bakterija koje su otporne na lekove, a ima ih na stanici, otkrili da su mutirale u nešto čega na Zemlji nema. Radi se o tome da su usled drugačijih uslova evoluirale u nešto što se razlikuje od istih bakterija koje mogu da se nađu an Zemlji. Otkriveno je i da mutirane verzije bakterija uspešno koegzistiraju s drugim mikroorganizmima, i ne samo to – čak im pomažu da prežive.

Bakterije koje su ispitivane mogu da izazovu ozbiljne bolesti (na primer sepsu kod novorođenčadi), a ispitivani su uzorci s različitih lokacija na stanici. Pored njih su ispitivani i potencijalno opasni virusi i gljivice. Ističe se da su zatvorene sredine koje su kreirali ljudi jedinstvena okruženja, a budući da se radi o objektu koji je u svemiru, na mutacije je uticao i nedostatak gravitacije, kao i radijacija i povišeni nivoi ugljen-dioksida. Očekivano je da svaki mikroorganizam koji se tu nađe mora da se prilagodi da bi preživeo.

Sličnih slučajeva je bilo i ranije:

Sve ovo zvuči kao početak nekog horor filma, jer bakterija Enterobacter bugandensis nije samo preživela, već je postala još otpornija na sve poznate lekove. Ostaje nam da se nadamo da neće stići do Zemlje.

Izvor: Futurism

SBB


Tagovi: , , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.