Excel funkcije SORT i SORTBY

0
61
excel-funkcije-sort-i-sortby

Uređivanje tabela, na osnovu zadatih kolona, u rastućem ili opadajućem redosledu, lako se vrši izborom neke od opcija za sortiranje. Ipak, ako ste korisnik Microsoft365 pretplate, te imate Excel u kome su podržane najnovije funkcije, šteta bi bilo da ih ne iskoristite. Upoznajmo funkcije SORT i SORTBY…

SORT je Excel funkcija koja vraća dinamički niz uređenih vrednosti na osnovu zadatih kriterijuma. Omogućava nam da izaberemo kolonu gde se nalaze podaci koje želimo da sortiramo, redosled, kao i smer sortiranja. Njena sintaksa je:

SORT (;[];[];[])

Hajde da vidimo kako ona radi na primeru spiska studenata i broja bodova koje su osvojili na ispitu. Podaci o imenima studenata nalaze se u opsegu ćelija A4:A18, te ovo navodimo kao prvi argument funkcije. Drugi predstavlja kolonu prema kojoj se sortira. Pošto je prvi argument jedna kolona, a svejedno bismo iskoristili prvu kolonu za sortiranje, ovde navodimo broj 1. Da imamo više kolona, naveli bismo redni broj kolone na osnovu koje sortiramo tabelu. Treći argument, redosled sortiranja, takođe će biti broj 1. Ovo je podrazumevana vrednost i označava sortiranje u rastućem redosledu. Da smo naveli -1 sortiranje bi se izvršilo u opadajućem redosledu. Poslednji, opcioni argument, govori o smeru sortiranja. Podrazumevana vrednost je TRUE, što znači da su kategorije tabele navedene u kolonama a podaci u redovima. Vrednost FALSE znači da imamo transponovanu tabelu, te želimo da izvršimo sortiranje prema drugačijem rasporedu.

PCPress.rs Image

Funkcija SORTBY se donekle razlikuje od funkcije SORT. Njena sintaksa je:

SORTBY (;;[];[;[]], …)

te omogućava opciono i višestruko sortiranje, na osnovu zadatih opsega, u označenom redosledu. Ovo u praksi znači da ćemo prikazati uređenu izabranu kolonu, na osnovu vrednosti neke druge kolone, bez potrebe da se ta kolona vidi u finalnoj tabeli. U konkretnom primeru, možemo da vidimo spisak studenata uređen prema osvojenom broju bodova u opadajućem redosledu. Znači, vidimo samo imena najuspešnijih studenata na testu, ne i broj osvojenih bodova, što je kriterijum sortiranja.

PCPress.rs Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.